Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През следващата година няма да има преизчисляване на пенсиите върху осигурителния доход за 2015 г. Това заяви днес социалната министърка Деница Сачева по време на обсъждането на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване от Надзорния съвет на НОИ, пише БНР. 

Проектът беше утвърден.

Преизчисляването на всички пенсии, отпуснати до 2015 г., бе една от идеите, които бяха лансирани преди около месец, в началото на разговорите по новия бюджет за 2021 г. Причината за такова желание е огромната ножица между размера на индивидуалния коефициент на пенсиите, отпуснати преди 2015 г. и тези след това. Сега става ясно, че такова нещо не е възможно, защото държавата не разполага с такива средства. 

Към момента е ясно, че държавата има намерение да вдигне минималната пенсия до 300 лв., а максималната до 1440 лв. и то без да вдига максималния осигурителен доход. В същото време всички пенсии ще бъдат осъвременени с пет на сто от 1 юли на 2021 г. по т.нар. швейцарско правило.

Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", коментира днес за пореден път Сачева. 

Припомняме, че съотношението наистина се запазва, но с административното рязко вдигане на минималната пенсия се губи влиянието на индивидуалния осигурителен принос, какъвто е смисълът на цялата система. Според повечето експерти с новите минимални нива, почти половината пенсионери ще получават минимални пенсии, въпреки че много от тях са се осигурявали на ниво, според които трябва да получават много по-ниски. 

Очаквано на днешното заседание на НОИ своята позиция заявиха и членовете на Надзорния съвет от квотата на работодателите. Стефан Василев изрази мнение, че бизнесът няма да подкрепи така предложения проект, защото минимална пенсия от 300 лв., вдигната по този начин - демотивира. 

"Няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали", обясни той.

Междувременно стана ясно, че дефицитът в пенсионните фондове на държавата ще премине границата от 5,6 млрд. лв. Генерално държавата смята да изхарчи над 12 млрд .лв. за пенсии, като средната се очаква да достигне до сумата от 488 млн. лв. Това означава процентно увеличение с над 18%, което е абсолютен прецендент за последните години. 

Коментари

Jiya Work's picture
Jiya Work
Sevej45760

Плащам над $ 90 на час,

Плащам над $ 90 на час, работейки от вкъщи с 2 деца у дома. Никога не съм мислил, че ще успея да го направя, но най-добрата ми приятелка печели над 10 хиляди на месец с това и тя ме убеди да опитам. Потенциалът с това е безкраен. Ето какво съм правил,...+++>>> Jobnews3.com/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.