Британската група Pink Floyd пусна в мрежата първия клип на песента Louder Than Words от чисто новия албум The Endless River. Видеото е заснето на границата между Казахстан и Узбекистан, съобщи Digital Spy. Публикувано е в официалния канал на групата в YouTube.

В клипа са засегнати ужасяващите екологични проблеми на загиналото по време на СССР Аралско море. То пресъхна заради мегаломанското решение на тогавашните комунистически власти да обърнат течението на реките, захранващи морето и то изчезна от лицето на земята, причинявайки ред природни и социални катастрофи.

Герои на видеото са представители на две поколения: младото, което не е виждало Аралско море, защото през 1960 г. реките били пренасочени за напояване в друга посока, и старото, което може да разкаже как е изглеждало всичко тук преди много десетилетия. Режисьор на филмчето е Обри Пауъл, работил преди с Led Zeppelin, Пол Маккартни, Scorpions и Black Sabbath.

 

Песента Louder Than Words е единствената композиция с вокал от албума The Endless River, който излезе вчера, на 10 ноември. Корицата на диска с плаващия с лодка по облаците мъж очевидно е част от идеята на видеоклипа.