Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлерa Ангела Меркел да предупреди за „много сериозна фаза”. Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешни.

„Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във вашето населено място”, каза Меркел.

Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото, преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

„Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има”, подчерта Меркел.

Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държат заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение. Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано, подчерта канцлерът. Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци.

Тя предупреди, че от развитието на болестта през следващите седмици зависи дали е има нормална Коледа или ще се наложи нов локдаун.

По данни на института „Роберт Кох”  в неделя новите инфекции са били 5587. 

Германия наблюдава какви решения взима Великобритания, където положението е още по-сериозно. Според експертите в страната една британска идея може да се приложи успешно и в Германия. Става дума за кратък локдаун през големи интервали от време. Затваряне за 14 дни би прекъснало веригите на заразата, след което животът и икономиката да продължат нормално.

„Населението би приело по-леко такива затваряния, тъй като те могат да се планират предварително, да се обявят навреме, за да се настроят всички за тях и да се приключат за 14 дни“, коментират специалистите.

Подходящ за такъв кратък локдаун са ваканциите на учениците. В Германия част от провинциите вече приключиха с есенните ваканции и някои от регионалните власти също наложиха временни мерки – в училище маска да се носи и по време на часа, но това да трае само първите две седмици след края на ваканцията.

Уелс обяви днес, че от петък въвежда двуседмична карантина, за да се ограничи втората вълна на епидемията от коронавирус, като налага най-тежките ограничения в Обединеното кралство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 18 ч. в петък от над 3-те милиона жители на британския район ще се изисква "да си стоят у дома", обясни премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд на пресконференция и добави, че продължителността на тези ограничения е възможно най-кратката, която да може да въведена, за да бъде ефективна.

Несъщественият бизнес ще трябва да затвори, което ще доведе до ситуация, сходна с карантината, въведена в Обединеното кралство от 23 март по време на първата вълна. Тя беше постепенно отменена преди лятото.

Подобни мерки ще въведе до дни и третият по големина град в Обединеното кралство, Манчестър. С него поставеното под временна карантина население в страната ще надхвърли 6 млн. души, предаде Ройтерс.

Чешката армия е започнала да изгражда временна полева болница в изложбена зала в Прага, съобщи днес министерството на отбраната на Чехия, цитирано от ДПА.

Болницата с 500 легла ще бъде резерв в случай на претоварване на здравната система от пациенти с Ковид-19. По план в полевата болница ще има операционен блок, отделение за интензивно лечение, аптека, лаборатория и рентгенови апарати.

Полша възнамерява да отвори полева болница на националния стадион във Варшава на фона на нарастване на случаите на коронавирус и претоварване на здравната система, съобщиха днес полските власти, цитирани от Ройтерс.

Страната отбеляза нови рекорди на дневния прираст на болните и починалите през последните седмици, а лекари съобщиха за недостиг на медицински персонал, болнични легла и оборудване.

Бързите темпове на разпространение на коронавирусната епидемия в Австрия накараха правителството да въведе по-строги мерки, които влизат в сила от 23 октомври и са валидни 28 дни, предаде БТА. 
На цялата територия на страната е допустимо събирането по частни поводи на максимум 12 души на открито и 6 души на закрито. Мярката визира хора над 18 години, като в това число не влизат придружаващите ги деца. Това се отнася за групи на детските площадки, в заведения, на курсове, частни мероприятия, юбилейни тържества, сватби. Изключение правят единствено погребенията. Ресторантите с повече от 50 места ще трябва да представят на властите концепция за предотвратяване разпространението на заразата. Полицията ще има право да контролира и да налага глоби на нарушителите. 
Професионалните мероприятия, например футболни мачове или оперни представления, ще се провеждат при максимум 1500 души на открито и 1000 - на закрито, като е задължително носенето на маски през цялото време, заемане на определени места и издаване на поименни билети.  Необходимо е разрешение от здравните власти за провеждане на мероприятия с повече от 250 души.