Дори в България, където проруските възгледи са относително широко разпространени, Москва напоследък предизвиква все по-голямо безпокойство.

Това пише в. "Уолстрийт джърнъл" в статия, озаглавена "25-ата годишнина от края на студената война напомня за руската военна заплаха".

Велизар Шаламанов - военен министър до миналата седмица, споделя, че Русия е нахлула в Украйна и че за нея "не би представлявало никакъв проблем да нахлуе в съседните славянски православни страни" - описание, което се отнася не само за Украйна, но и за България и нейните съседи, обяснява вестникът.

Руското ръководство е съсредоточено върху разширяването на влиянието на Москва чрез акваторията на Черно море и това заплашва развитието на България като страна членка на НАТО и ЕС, казва Шаламанов.

По думите му за противопоставяне на тази заплаха след 15-годишни преговори страната трябва най-после да замени самолетите, радарите и ракетите от съветско време с въоръжение, използвано от съюзниците в НАТО.

Модернизацията на отбранителните структури на България за сметка на придобиване на употребявано от НАТО оборудване има решаващо значение, защото когато съюзниците дойдат в България, "те ще трябва да вземат със себе си пълния логистиченв комплект, тъй като в нашите авиобази нищо не е съвместимо със самолетите на НАТО", цитира медията бившия ни военен министър.

В момента България води преговори с Гърция и други членки на НАТО за закупуване на изтребители Ф-16, но дори заради това Москва й оказва натиск.

Наскоро руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в туитър, че България предава Русия, като се стреми да закупи самолети от Северноатлантическия пакт.

Шаламанов изтъква, че българите трябва да си припомнят, че България е суверенна, независима държава, която не трябва да играе по свирката на Кремъл.

Когато той бил зам.-министър на отбраната от 1998 до 2001 г., руският военен аташе дошъл лично в кабинета му и казал, че Русия ще даде на България "цялото оборудване, което поискаме, ако не стремим към членство в НАТО".

Той отказал да разговаря с аташето и го отпратил.

"Това е само една илюстрация до каква степен Русия може да оказва натиск при всяка възможност", добавя доскорошният министър.

От руското външно министерство не отговорили на молбата на "Уолстрийт джърнъл" да коментират това и други подобни обвинения.

Атанас Атанасов, избран през октомоври за депутат от листата на Реформаторския блок, заявява, че предишният му опит като шеф на НСС го накарал да се опасява от руските спецслужби и методите им.

"Един от най-успешните методи, които те използват, е да купуват местните политици, за да придвижват нужните на Русия сделки в областта на отбраната или енергийните проекти, такива като противоречивия проект "Южен поток", изтъква той.

Според Атанас Атанасов, руските служби купуват български политици.

Представител на "Газпром" твърди, че "тези обвинения нямат нищо общо с действителността".

Според Атанасов, България като член на НАТО и ЕС трябва да се придържа към общата политика със съюзиците си, като не дава на Русия допълнително пространство да оказва натиск върху която и да било държава, независимо дали е от ЕС ири опитваща се да се присъедини към него като Украйна например.

По-остро срещу Русия започна да реагира и Чехия, която доскоро бе сдържана, продължава "Уолстрийт джърнъл".

"Хората се събудиха и видяха, че има още много причини за безпокойство", заяви Петр Павел - началник-щаб на чешката армия. През 2015 г. той ще оглави Военния комитет на НАТО и ще стане главен военен съветник на генералния секретар на алианса Йенс Столнтенберг.

"Като се сблъсквате с такова поведение на Русия, трябва да покажете решимост, непреклонност и известна сила, за да ви уважават", изтъква Павел.

След дългогодишни оправдания чехите по примера на Полша и САЩ започват да увеличават своя военен бюджет.

Като председател на военния комитат на НАТО Петр Павел ще оказва натиск върху европейците да престанат да разчитат толкова на САЩ.

"Ще работим за това да покажем където трябва при необходимост зъбите си. Трябва да го направим", изтъква висшият военен от Прага.

Освен това чешките служби съобщават, че в страната рязко бил увеличен броят на руските агенти.

Чехия и съседна Словакия смятат да обединят усилията си и да защитават съвместно чрез своите въоръжени сили въздушните си пространства. Словакия в скоро време може да сключи договор с шведското правителство за закупуване на нови изтребители "Грипен".