Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС трябва да изготви стратегия за борба с дезинформацията за 5G технологията. В противен случай Съюзът рускува фалшиви твърдения да осуетят икономическото възстановяване и дигиталните му цели.

Такава позиция изразява група от 15 страни членки,сред които и България, предаде Ройтерс.

Те са изброили опасенията и предложенията си в съвместно писмо до еврокомисарите за цифровите технологии Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и до заместник-председателя на ЕК с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова. От Ройтерс са получили достъп до документа. Той е подписан също от Австрия, Хърватия, Чехия, Купър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.

Пред последните месеци конспиративни теории, че новият коронавирус може да е свързан с безжичната технология, доведоха до подпалване на антени за мобилни комуникации в 10 европейски страни и нападения над работници по поддръжката, припомня Ройтерс. ЕС счита 5G технологията за стълб на своето икономическо възстановяване от пандемията от COVID-19 и технологичната си автономия. Съюзът се ангажира да осигури възможност за всичко от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство.

„Ясно е, че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз“, се казва в писмото.

Подписалите го държави призовават ЕС да възприеме активен, дългосрочен и системен подход за справяне с опасенията около 5G и електромагнитните полета (ЕМП).

„Ние като страни членки сме готови да допринесем за тази инициатива на равнище ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията за 5Gи и ЕМП“, гласи посланието до еврокомисарите.

15-те страни настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората, предлагат кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, както и дебати, отчитащи страховете и притесненията на противниците на 5G.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.