До края на деня се очаква противогрипните ваксини да бъдат в аптечната мрежа, съобщи пред БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според специалисти поставянето на противогрипна ваксина тази година на хора в рискови групи и хронични заболявания е още по-важно. Защото може да предотврати тежки и фатални последствия при хора, които са прекарали единия вирус, организмът и е отслабнал и са заразени с втория. 

"Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа", отбеляза г-н Костов.

Той уточни, че в сравнение с миналата година те са с 10 000 повече. В България през тази есен ще бъдат внесени около 300 хил. дози противогрипни ваксини. Първата партита бързо привърши. И последните няколко седмици аптеките чакаха новата доставка.

"Бройката обаче е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене", подчерта той.

По думите му ваксините вероятно ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща здравната каса за рискови групи, посочи Костов. И потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

"Понякога сме изхвърляли част от ваксините - и ние, и дистрибуторите - защото нямаше търсене и оставаха около 20-30% неизползвани. Не се ли използват през октомври, ваксините ще трябва да се изхвърлят най-късно през ноември", обясни Костов.

Според него не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева, посочи той.