Чистка в ръководството на железниците се очаква да стане факт до дни, а може би и до броени часове, научи Клуб Z.

Бившият шеф на борда на БДЖ Владимир Владимиров се връща на поста си след като бе освободен след идването на правителството на Пламен Орешарски. Ще бъде освободен и изпълнителният директор на компанията Християн Кръстев, който е кадър на БСП. На неговото място се връща Велик Занчев, който управляваше в тандем с Владимиров железницата по време на управлението на ГЕРБ.

Новият съвет на директорите на БДЖ пък ще смени скоростно шефовете на БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози.

Повечето от жп специалистите са песимистично настроени до какво ще доведат тези рокади, тъй като по време на първото правителство на Бойко Борисов управлението на железниците не бе никак добро. По това време БДЖ спря да обслужва заемите си и изнерви максимално западните кредитори на компанията. Натрупани бяха огромни дългове.

Рокади се очакват и на върха в Национална компания "Железопътна инфраструктура", която от 2009 г. се управлява от Милчо Ламбрев. За НКЖИ има много сериозни съмнения за нередности при ремонтните дейности. По този повод отдавна в ДАНС и прокуратурата има депозирани сигнали, по които досега обаче не се работеше.