Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов. Според него ситуацията в България вече не е толкова протестна, колкото предизборна. И даде за пример намаляващия брой участници в антиправителствените протести.

"Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше "вливане" на студенти", допълни политологът.

Според Първан Симеонов протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

"Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България.", коментира той.

Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари, прогнозира политологът. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Според него наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще им гледа сеира на другите.

ГЕРБ ще раздава до последно на принципа "да му мислят следващите, като толкова много знаят", подчерта Симеонов.

"Някъде дълбоко в себе си той (Бойко Борисов – бел. ред.) вярва, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ.", добави той.

Голямото ново в българския политически процес Симеонов вижда в това, че се синхронизират „неща, които иначе не могат да се понасят помежду си“, а голямата грешка на Борисов е, че е събрал всичките си разнолики политически противници в един лагер.

"И това, което ще гледаме в следващите месеци, е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт.  Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ.", смята той.

Относно прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. Симеонов отбеляза, че засега "икономически България лекичко минава между капките", а Борисов ще превърне това в своя полза.

"Неговите опоненти казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат – я, още от същото, че поне е познато. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. /…/ Той си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция.", коментира Първан Симеонов.

Според него ДПС е като режисьор на пулт в българския политически живот, като диспечер. „Вдига някой плъзгач, после го сваля, после вдига другия канал и го сваля. Друг е въпросът, че ДПС става все по-нежелан партньор.“, добави той. 

Според политолога вече трябва да гледаме на Европа не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо всекидневие.