Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Във Варна е била българската "централа" на международна група хакери, която бе разбита по-рано. Нашата ГДБОП е съдействала в акцията, водена от португалската полиция и щатското ФБР, чрез обмен на информация и извършени претърсвания, изземвания и разпити.

Това става ясно от съобщение на МВР, след като сутринта световните агенции отбелязаха успеха срещу групата QQAAZZ, разследвана в продължение на месеци.

При действията на територията на България е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти, става ясно от пресдсъобщението.

Какот и Клуб Z писа, акцията е засегнала няколко държави, задържани са 20 лица. Освен у нас, обиските са били в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой, като повече от половината са проведени в прибалтийската република.

"Ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам. Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят", поясняват от МВР.

Мулетата са използвали подправени полски и български паспорти, с които откривали кухи банкови сметки.

Таксите за пране на пари достигали 40 - 50 % от цялата открадната сума.

Ето и цялото съобщение на МВР

В полицейска акция, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол, са участвали и служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, съвместно с техни колеги от шестнадесет държави по света, неутрализираха международна организирана престъпна група QQAAZZ. При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания. Безпрецедентната полицейска акция продължи няколко месеца, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол.

В рамките на операцията служителите на ГДБОП подпомогнаха активно разследването, чрез обмен на информация и извършени претърсвания, изземвания и разпити на територията на област Варна. При действията на територията на България е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти. 

В хода на оперативните действия е установено, че ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам. Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят. За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от  мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютърни конфигурации на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС. Изяснено е също, че за откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата, набрани от групата, са използвали подправени полски и български паспорти. Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50 процента от цялата открадната сума.

 

Коментари

Щом са използвани фалшиви български документи,....

...значи трябва да се търси измежду....така наречеите "патриоти". Те са специалисти в този отсек.

Връзките на "патриотите" с...

...Грузия, Латвия, Испания и Италия също са известни.
Marai Brain's picture
Marai Brain
MaraiBrain

Започнете сега, като печелите

Започнете сега, като печелите допълнително $ 17 000 или повече, просто като вършите много лесна и проста работа от вкъщи. Миналия месец получих $ 18642 от тази онлайн работа, само като й давам 2 часа на ден, използвайки моя лаптоп. Вече всеки може да получи тази домашна работа и да започне да печели истински пари онлайн, като просто следва подробности тук .......... ===>>> Jobnews3.com/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.