Жените заемат все по-важно място в бизнеса, показва годишният списък на „Форбс“. В топ 100 на най-богатите дами в САЩ влизат предприемачи, изпълнителни директори, представителки на развлекателната сфера, като общото им състояние възлиза на 90 млрд. долара (за сравнение най-богатият мъж на планетата Джеф Безос притежава 175,3 млрд.). Сферите, в които са спечелили парите си, варират от строене на ракети през сноуборди до тестове за COVID-19.

Коронавирусната пандемия се оказа стълба за някои, например за финансовия директор на „Зуум“ Кели Стекелбърг, която благодарение на рязкото увеличение на акциите на приложението за видеовръзка по време на карантината за пръв път попадна в списъка. За други коронавирусът донесе значителни загуби, сред пострадалите е Анастасия Соаре, собственик на популярната козметична компания „Анастасия Бевърли хилс“.

За трета поредна година първото място по богатство сред жените заема Даян Хендрикс, една от основателките на „Ей Би Си съплай“ – компания, търгуваща със строителни материали за покриви, прозорци и облицовка. Нейното състояние възлиза на 8 млрд. долара (7 млрд. през 2019 г.). На второто място е Джуди Фокнър, основател на софтуерна фирма, която поддържа система с електронни медицински картони. През 2019 г. тя бе на четвърто място по богатство, днес състоянието ѝ възлиза на 5,5 млрд. долара. Третото място е за Мег Уитман, бивш директор на ebay и HP, която има 5 млрд.

В топ 10 са тв водещата Опра Уинфри; Линда Ресник, забогатяла от земеделие; Джонел Хънт, собственичка на компания за превоз на стоки с тирове, и Джуди Лов, която притежава верига бензиностанции. По-надолу са имената на певиците Тейлър Суифт, Мадона, Селин Дион, Бионсе, Барбара Стрейзънд, писателките Нора Робъртс, Даниел Стийл, тв водещата Елън Дедженеръс, модната дизайнерка Вера Уанг, тенисистката Мария Шарапова и др.

Най-младата жена, включена в списъка, все така е собственичката на козметична компания Кайли Дженър (на 23 години), най-възрастната – 94-годишната Алис Шварц, съосновател на Bio-Rad Laboratories. Акциите на компанията, която предлага продукт, използван при тестването за COVID-19, както и тестове за вируса, се увеличиха по време на пандемията.

Най-богатите жени живеят в различни райони на САЩ, 45 от тях са в Калифорния.

В категорията „новодошли и създатели на новини“ са посочени певицата Риана (33-то място), която дължи богатството си предимно на линиите си за бельо и козметика и чак след това на музиката; Уитни Улф Хърд (39-о място), изпълнителен директор на приложението за запознанства „Бъмбъл“; Дона Карпентър (44-то място), собственик на компания за сноубордистка екипировка; Крис Дженър (92-ро място), мениджър на сестрите Кардашиян и Дженър и продуцент на риалити предаването за живота на семейството Keeping Up With the Kardashians.

По-рано този месец излезе и списъкът с най-високоплатени актриси, оглавен от звездата от ситкома „Модерно семейство“ и жури на „Америка търси талант“ София Вергара, втора позиция заема Анджелина Джоли, трета е за израелската актриса Гал Гадот.

"Площад Славейков"