Въпреки че е едно от най-изолираните места на планетата, Северна Корея бързо се превръща във важна туристическа локация. Всъщност - именно заради това. Според доклад на CNN, пътуващите за една от най-страшните диктатури на планетата са се увеличили 10 пъти за последните десет години. Наистина, цифрата - 6000 западняци годишно - е все още далеч от 17-те милиона на Париж, но тенденцията за растеж е далеч по-голяма. А и не бива да забравяме стотиците хиляди китайци, южнокорейци, и дори японци.

Севернокорейският лидер КимЧен Ун наскоро откри и ски курорт, отворен за чуждестранни туристи. Властите позволиха за пръв път чужди атлети да участват в маратон в столицата Пхенян, а през септември - да се включат в турнир по борба. За любителите на топлото и пясъка, Северна Корея предлага и плажна ивица в добро състояние, и както се хвалят малкото, но увеличаващи се сърфисти - страхотни вълни.

Странното е, че американското външно министерство например препоръчва на гражданите си да избягват дестинацията. Това обаче е част от чара на Пхенян и околностите, смятат анализатори.

"Идеята за страна, в която никой не може да влезе, винаги ме е очаровала," казва американецът Сайръс Къркпатрик, на 27, който вече е посетил Северна Корея два пъти, последно през 2013 г.

Това не означава, че разходката до страната на Ким-овците е лесна работа. Както разказва блогърът Тим Урбан, местните строго следят маршрута - в неговия случай трима гидове са контролирали през къде минава малката група. Повечето посетители са принудени да ползват един хотел в центъра на столицата. Да се измъкнеш от гидовете и да се помотаеш може да е смъртоносно - през 2008 г. войник застреля южнокорейка, навлязла във военна зона. А трима американци през последните години са арестувани по време на посещението си в страната, и все още са там - излежаващи присъди за неизвестни престъпления. 

Но каква е корейската гледна точка? Всъщност, те не търсят интереса на западните туристи, макар с удоволствие да взимат парите им - около 180 долара на ден. Не, те искат да привлекат китайците - които тепърва откриват чара в непозната дестинация на два-три часа път, и тази година са достигнали 275 000.