Общо 3 проверки са "висящи" във връзка със събитията около министър-председателя Бойко Борисов: за снимките и видеото с нощното шкафче, за гласа, който говори, че е "лесно да си прост", и за евентуалните имоти в Барселона.

Това каза в отговор на депутатски въпрос главният прокурор Иван Гешев, който представя дейността си за 8-месечието пред Правната комисия в парламента.

Отговаряйки на въпрос на Явор Божанков (БСП), той пренебрежително нарече историята "нещо, свързано с корупция, снимки... и така нататъка... записи".

Така се разбра (вече известното), че едната проверка за снимките се води в СГП (бел. ред. - това е воденото от прокурор Боряна Бецова досъдебно производство, но то касае основно как са се появили въпросните кадри).

Втората е разпределена на Специализираната прокуратура, след като Христо Иванов внесе официален сигнал за аудиозаписа, станал известен като "Лесно е да си прост". Гешев се пошегува, че това е "по сигнал на бившия министър срещу бившия негов тогава министър-председател".

Има и трета проверка - също в Специализираната прокуратура, "касаеща това, което някои медии наричат "Барселонагейт, къщи в чужбина и т.н.".

Гешев обобщи:

"3 различни казуса, 2 различни прокуратури с 3-ма или повече наблюдаващи прокурори, респективно следователи.

На министър-председателя му бяха снети обяснения. Не знам защо след два месеца това отново стана новина - явно са забравили.

По другите две на министър-председателя също са му снети обяснения. Ние нямаме притеснения, г-н Божинов (погрешно нарече Божанков, б.р.). От нищо!"

След което отново напомни как са обвинили действащ министър (Нено Димов), нещо, което не било правено никога.

А по повод въпроси за разследване на полицейското насилие, не пропусна лично да подметне по адрес на Крум Зарков (един от отявлените му критици) – че, нали бил възпитаник на Сорбоната, може да разкаже там полицията как действа с „жълтите жилетки“ (виж диалога със Зарков по-долу, б.р.).

Гешев пропусна да отговори и защо са пуснали поръчка за два суперскъпи джипа VW Туарег за ръководството на прокуратурата, в които условията подозрително съвпадали с конкретен доставчик. Той се задоволи да каже, че обществените поръчки били „рискова зона“ и че навсякъде в Европа има „проблеми в този сегмент".

С това изчерпа темата.

"Ние списъци на политици не правим."

Така отговори пък главният прокурор по време на изслушването в Народното събрание на въпрос на Кристиан Вигенин (БСП) - какво стана с обявените политици, които са получавали пари от КТБ (обвиняемите по казуса са само Цветан Василев, служители на банката, квестори и др., бел. ред.).

Гешев на няколко пъти днес напомни тълкувателното решение на КС - че главният прокурор не дължи обяснения на парламента по текущи разследвания.

Но били отделени материали в други дела - разхвърляни по прокуратури.

"Аз виждам, че сме в предизборна ситуация, това е видимо. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес – ние не сме играчи на това поле", каза още Гешев.

Все пак направили анализ и установили, че най-многото разследвани от тях са от "най-голямата партия от управляващата коалиция".

Самият главен прокурор обеща, че с удоволствие може да участва във всякакви дискусии по препоръките от доклада на ЕК - за недосегаемостта на главния прокурор.

Той нарече това пропаганда.

"Няма проблем да участвам във всякакъв вид обсъждания на това нещо", окачестви той.

При изслушването си пред парламента днес - инициирано по предложение на БСП - Иван Гешев първо се похвали с огромните успехи на прокуратурата.

Той спомена доклада, който - както вече съобщихме, на 10 октомври внесе в Народното събрание. 

Главният прокурор очаквано се похвали с намаляването на телефонните измами - с над 90% спрямо миналите години.

Той благодари обширно и на полицаите, и на разследващите за намаляването на битовите кражби с 22% и грабежите с 19% през първите 5 месеца на годината (в голяма част от периода, когато държавата на практика бе затворена, б.р.).

Гешев посочи още борбата си с незаконното опериране с отпадъци (част от нея е делото срещу Бобокови). Но въпреки че изтъкна как тецовете вече не горят боклуци, за да реализират печалби на гърба на "здравето на живеещите наоколо български граждани", пропусна да спомене защо например срещу Христо Ковачки няма обвинение.

Най-голямото екологично престъпление в историята на България – хиляди тонове опасни отпадъци със съдържание на олово бяха открити на територията на цялата страна. Заровени до водоизточници до населени места... Знаете какво представлява оловото, патетичен бе Гешев пред депутатите...

Главният прокурор говори още за общия брой образувани дела, за делата срещу корупцията, за успехите срещу наркотрафика, както и за законовите си предложения за утежняване на наказанията срещу шофьори, употребили дрога.

По време на изслушването мъж хвърли по главния прокурор банкноти от 500 евро. Първоначално мъжът беше седнал непосредствено зад Гешев и държеше пачка с банкноти. Гешев намери за необходимо да коментира: 

"Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори и да хване мускулна треска", каза Гешев.

Веднага след това мъжът го замери с банкнотите.

"Надявам се, че обективните журналисти ще отразят обективно това събитие. Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата, за обективност, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България."

Това бе коментарът на Гешев.

На няколко пъти Гешев изтъкна, че отношението на полицията към протестите в България е много по-меко от отношението на органите на реда към подобни протести в държави като Франция, Германия и т.н. И призова депутата от БСП Крум Зарков, който е учил във Франция, да потвърди думите му. Зарков заяви обаче, че докато е бил във Франция е видял много осъдени действащи политици. Но така и не е разбрал кой е френският главен прокурор.

Зарков заяви, че големите проблеми, свързани с прокуратурата, са три - двоен стандарт, правомощията и недосегаемостта. Той попита Гешев защо прокуратурата публикува разговорите между Васил Божков и депутат от БСП, а не обръща внимание на разговорите между Божков и премиера Бойко Борисов, които самият Божков публикува. Той попита и кой информира медиите за предстоящи арести и с какво зрелищните арести помагат на наказателното преследване. Зарков попита Гешев наистина ли вярва, че е възможно някой прокурор да провери дали е спазено законодателството при публичното разпространение на СРС.

"Има ли разследване по отношение на твърденията, изнесени в журналистическото разследване за 8-те джуджета за незаконосъобразни действия на прокурорите? Често си служите с квалификации извън наказателното право. Например олигарси. Срещу всички олигарси ли предприемате действия или има дорби и лоши олигарси?", попита Зарков.

Гешев отбеляза, че във въпросите на Зарков има политически нюанси.

"Няма да се включвам в политически нюанси. Аз не публикувам, не решавам, не ви приличам на пи ар, нали", каза Гешев.

И продължи:

"Не може да се съдят само социално слаби, а хора, които разполагат с милиони, никой да не ги закача... Има конституционно решение, че може да ме разследва всеки прокурор... Аз разполагам с чисто административни фунцкии. Разбрах, че има някаква неофициална власт, скрита. Аз честно казано не съм я видял. Нямам притеснения да ме разследват".

Гешев все пак вметна, че "г-н Цветан Василев е упражнявал някаква неформална власт, вероятно".

Гешев каза още, че има проверка в Софийска градска прокуратура по разследването "8-те джуджета". На въпроса срещу дали срещу всички олигарси се провеждат разследвания той заяви:

"Провеждат се действия само срещу тези, срещу които се съберат доказателства. Нямаме притеснения да повдигаме обвинения. След г-н Васил Божков, няма да споменавам никнейма му, мисля, че на всеки е ясно, че не се притесняваме от нищо. Не ни е страх, защото трябва да си свършим работата в интерес на българските граждани".

На въпрос защо има разследвания, които продължават много след разумните срокове Гешев отговори, че това не е само по вина на прокуратурата. И поясни, че проблемите и в законодателството, и в "българския независим съд".

Ето и няколко забележителни фрази от изслушването му:

За това колко време може да обяснява пред депутатите: 

"Аз нямам проблем – и 10-12 часа, колкото кажете, съм на разположение".

Мечтите му за наказателната система:

"Мечтая си за престъпленията присъдите да се сумират. Но понякога мечтите се сбъдват... Накрая да се сумират и да се получават 160 – 200 – 300 години" (затвор)

За властта на главния прокурор:

"увам, че имало някаква скрита власт (на главния прокурор, б.р.). Честно казано, не съм я видял – ако ми я посочите, ще я видя – нарочно ще се насоча". 

За пълната власт на главния прокурор в България:

"Тази теза (за безконтролността и всевластието на главния прокурор, б.р.) е чисто политическа и пропагандна. От 1500 човека (колкото са подчинените му) да нямат смелост?! Тази хипотеза не издържа чисто философски".


За бъдещето му:

"Дори да ми остане това само – че телефонните измами приключиха, аз ще съм щастлив. Ще ми остане много хубав спомен".

По повод възможността да има съдебен контрол върху отказа на прокурора да образува дадено разследване:

"Пълно блокиране на съда – никой съдия не го иска това, повярвайте ми!"

За заслугите му в борбата с корупцията:

"Някой да ми отговори в кой минал период е имало повече дела за корупция и повече борба с корупцията!"

За това - защо не го охранява НСО, а неговото Бюро по защита:

Нямам доверие на НСО - съжалявам! Въпреки, че брат ми работи там. Този живот се гради на доверието.

Накрая правната комисия гласува за минутка, че приема доклада със 14 на 7 гласа.