PPF Group N.V. ("PPF") обяви, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. ("CME"). PPF вече има пълен контрол върху операциите на СМЕ в Чешката република, Румъния, Словакия, Словения и България, съобщи бТВ. 

Любош Йетмар е определен за главен изпълнителен директор на CME Bulgaria.  Негова отговорност ще бъдат операциите, стратегията и плановете за растеж в България. Считано от настоящия момент, Дидие Щосел, който до момента отговаряше за бТВ, а преди това и за Нова, ще поеме позицията главен изпълнителен директор на CME, отговорен за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазари.

"Г-н Йетмар има голям опит в областта на продажбите и на управлението в сферите на радиото и телевизията. Работил е за организации като Warner Home Video и HBO Czech Republic & Slovakia. Г-н Йетмар беше част от GES Group в Чехия, където работеше от 2008 г. Той имаше роля в това новините на CNN да се излъчват в ефира на PRIMA TV", се казва в прессъобщението. 

"Мой приоритет е да ускоря дигиталната трансформация на бизнеса ни, да повиша възможностите ни за създаване на съдържание и да продължа традицията на CME в предоставянето на независими и обективни новини и висококачествено развлекателно съдържание за нашите зрители", заяви главният изпълнителен директор на CME Bulgaria Любош Йетмар.

Сделката беше обект на регулаторно одобрение от Европейската комисия, националните регулатори в някои от държавите и акционерите на CME. 

"Ръководим се от чувство за отговорност предвид досегашните постижения на СМЕ с тези ТВ компании. Искаме да надградим тези успехи и да подсилим позицията, която мрежата от телевизионни канали - независими доставчици на медийни услуги, има на съответните пазари. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И накрая, щастливи сме, че имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да задълбочим тази връзка с нашите зрители както чрез съдържание, така и с превъзходно потребителско изживяване", каза Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF, цитиран от бТВ. 

Чешкият милиардер започна процедура по придобиване на СМЕ преди 2 г. Той направи опит първо да купи Нова телевизия, но българската Комисия за защита на конкуренцията отказа сделка. След това той се насочи към другата телевизионна група, в която, освен Би Ти Ви, влизат още телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената преди година цена на придобиването на СМЕ бе 2,1 милиарда долара.