Гражданско участие, парламент, демокрация, избори и политики - това са само част от термините, с които ще се запознаят младежите от Лом по време на обучение, което цели да ги мотивира да участват активно в живота на града и местната общност. Обучението е част от инициатива на фондация „Генерация“, която цели създаването на младежки консултативен орган към кмета на община Лом, който да участва активно в обществения живот в града, както и да допринася с енергия и идеи за подобряването на средата, в която живеят младите хора. 

Днес, 13 октомври 2020 г., от 10.00 часа в Заседателната зала на общината младежите ще се запознаят с начините, по които могат да участват в обществения живот, механизмите за създаване на промяна, вкл. инициирането на граждански инициативи и участие при вземане на решения, които засягат самите млади хора. Целта е след края на срещата участниците да имат базови познания за механизмите на функциониране на демократичните общества и мястото и ролята на младия човек в тях. В срещата ще се включи и общински съветник от града, за да разкаже какво значи да работиш в местния парламент, каква е отговорността, но и удовлетвореността за това. 

„За нас във фондация „Генерация“ младежкото участие е една от темите, които смятаме за основна по отношение на определянето на мястото на младите хора в живота на местната общност. Затова нашата кампания, част от инициативата „От нас зависи“ и организирана в рамките на коалицията от граждански организации Равни.БГ, е посветена на създаването на местен младежки консултативен орган, който да участва дейно, информирано и адекватно в процесите на местно ниво в Лом“, каза Сребрина Ефремова, учредител на фондацията.

Младите хора имат възможност да се запознаят и с другите форми на гражданско участие, каквито са гражданските организации. Затова в рамките на инициативата беше създаден сборник с автентични граждански реакции на проблеми в обществото, който може да бъде намерен тук.

До края на октомври предстои младите хора да създадат свои предизборни платформи, с които да се кандидатират за членове на младежкия парламент. Младите хора ще бъдат насърчавани сами да търсят обществена подкрепа и да привличат съмишленици, които да гласуват за тях. Този етап на инициативата ще приключи с първата пленарна сесия на младежкия парламент, а целта е в бъдеще консултативният орган да подпомага работата на общината в частта ѝ, засягаща младежките дейности.