Словашки съд осъди лидера на крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" Мариан Котлеба на четири години и четири месеца затвор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Специализираният съд за дела, свързани с организираната престъпност в град Пезинок край Братислава, призна 43-годишния Котлеба за виновен в подкрепяне на идеология, застрашаваща гражданските права и демокрацията. Присъдата не е окончателна, защото Котлеба обжалва.

Това е първият случай, в който съд в Словакия осъжда депутат на затвор.

Освен това Котлеба е обвинен, че през март 2017 г. е раздавал чекове с дарения на семейства в нужда със символичната сума 1488 евро.

Числовата комбинация 1488 е един от популярните кодове на неонацистите в Европа и САЩ, като 88 означава "Хайл Хитлер".

Котлеба е известен с агитацията си срещу ромското малцинство. Няколко пъти е арестуван и обвиняван в подбуждане на расови вълнения и застрашаване на демокрацията.

Също днес в Атина прокурор поиска наказание от 13 години затвор за лидера на крайнодясната партия "Златна зора" Николаос Михалолиакос и за още 6 негови колеги от ръководството на партията, съобщи на уебсайта си в. "Прото тема". През миналата седмица Апелативният съд ги призна за виновни в създаване и ръководство на организирана престъпна група, упражнявала насилие над имигранти, чуждестранни работници и синдикалисти.

Прокурорката Адамандия Иконому поиска и доживотен затвор за Йоргос Рупакиас, привърженик на "Златна зора", признат за виновен за убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г.

Делото срещу Михалолиакос, депутати и привърженици на "Златна зора" започна през април 2015 г., докато партията все още беше трета политическа сила в гръцкия парламент и включваше общо 68 подсъдими, от които 7 бяха признати за виновни в ръководство и 11 - в участие в организирана престъпна група.

Евродепутатът Йоанис Лагос, бивш член на "Златна зора", е сред седемте осъдени за ръководство на организирана престъпна група, за които прокуратурата иска наказания от по 13 години лишаване от свобода.     Снимка АП/БТА

"Златна зора" увеличи привържениците си в годините на гръцката дългова криза със съпротивата си срещу имиграцията и срещу мерките на финансова строгост, наложени от външните кредитори на страната.

На изборите през 2019 г. фашизоидната партия загуби всичките си 18 депутатски места, а сондаж през тази година показа, че популярността ѝ е спаднала на 1,5 от 2,9% през миналата.