Стивън Кинг и Маргарет Атууд са сред подписалите се под отворено писмо, което предлага подкрепа и помощ на транс и небинарните общности от САЩ и Канада, докато споровете около правата на ЛГБТ хората продължават да разделят литературния свят. Писмото, подкрепено от писатели и членове на на американското литературно общество, идва малко след подобно писмо от колегите им във Великобритания и Ирландия, отбелязва „Гардиън“.

И двете писма са провокирани от коментарите на Дж. К. Роулинг относно правата на транс хората; ожесточен спор предизвикаха изказванията ѝ за биологичния пол и „ако полът наистина не съществува, изживяната реалност на жените навсякъде по света бива изтрита“.

На 30 септември над 200 британски и ирландски писатели се подписаха под „послание за любов и солидарност за транс хората и небинарната общност“.  Ден по-късно над 1500 имена заявиха подкрепата си за твърдението, че „небинарните животи са валидни, транс жените са жени, транс мъжете са мъже, правата на транс хората са човешки права“.

Писмото на американските им колеги е подписано от над 1200 души, сред които Нийл Геймън, Джон Грийн, Роксан Гей, Н. К. Джемисин и Анджи Томас.

„Ние сме писатели, редактори, журналисти, литературни агенти и професионалисти в много сфери на издателския бизнес – се казва в писмото. – Вярваме в силата на думите. Искаме да имаме роля в оформянето на историята към справедливост и честност. Затова заявяваме: небинарните хора са небинарни, транс жените са жени, транс мъжете са мъже, правата на транс хората са човешки права. Местоименията, с които се наричате, имат значение. Вие сте от значение. Вие сте обичани“.

Съставител на текста на писмото е Морийн Джонсън, американска писателка на младежки романи. Макар и инициатор, тя казва, че „писмата нищо не променят“, те са „създадени да покажат подкрепа и да привлекат вниманието към проблема“.  В този случай, посочва тя, проблемът е трансфобията в издателския бизнес и летературното общество.

Когато Дж. К. Роулинг беше замесена в дебата за правата на трансджендър хората, това даде легитимност на нещо, което дотогава бе разглеждано повърхностно. То стана по-приемливо, защото хората познават Дж. К. Роулинг от „Хари Потър“ – казва Джонсън пред „Пъблишърс Уийкли“. – Понякога човек трябва да излезе с името си и да каже „Не съм съгласен с това, което се случва“.“

Роулинг е обект на онлайн нападки от месеци, като някои потребители стигнаха дотам да разпространяват фалшиви новини за смъртта ѝ в Туитър. Атаките станаха по-ожесточени след най-новия ѝ роман „Troubled Blood“, криминален разказ за сериен убиец, който понякога се облича в дамски дрехи, за да примами жертвите си. Според критиците на това решение, романът внушава идеята, че транс жените са опасни и са способни да извършват убийства.

Писатели като Иън Макюън и Лайънъл Шрайвър („Трябва да поговорим за Кевин“) станаха част от друго писмо, публикувано в „Таймс“ в подкрепа на Роулинг. Писателката е изправена пред „тормоз, който подчертава скритата авторитарна и мизогинистка тенденция в социалните медии“.

Под писмото в подкрепа на Роулинг са поставили подписите си драматургът Том Стопард, комикът Джон Клийз от „Монти Пайтън“ и актьорът Тони Робинсън. Публична онлайн петиция със същите твърдения е подкрепена от 18 хил. души.

Площад "Славейков"