Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов се държи на трупчета вече близо две години. Казусът с апартамента на бизнесмен, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура - пише вестник "Сега".

Става въпрос за проверката за това, че бившият вече финансов министър и семейството му от осем години обитават жилище в луксозния комплекс "Есте", сграда на годината за 2011 г.  Апартаментът от 180 кв. м. е на бизнесмена Иван Сариев, за когото при избухването на скандала Горанов обави, че е негов кръстник.

А при публичните си обяснения по въпроса заяви, че Сариев му предложил жилището след... земетресението в Перник. По време на труса семейството живеело на 10-ия етаж в кооперация в центъра на София. Невръстните тогава деца на министъра и съпругата му се уплашили сериозно. Така дошло предложението на кръстника за настоящото жилище. И то било прието.  

Движение по прокурорската преписка по въпроса обаче очевидно няма - или поне от държавното обвинение отказват да съобщят за такова. От "Сега" са изпратили миналата седмица до говорителката на спецпрокуратурата въпроси, като първо имейлът не й бил докладван, а после в отговор пристигнала информация за друга преписка, но не и по тази за Горанов.

От медията припомнят и какво пише в доклада на Иван Гешев за дейността на прокуратурата, който предстои главният прокурор тази седмица лично да представи пред депутатите: че 99,2 на сто от преписките се решавали от в срок от един месец. Очевидно тази за бившия финансов министър попада в обхвата на останалите 0,8 на сто.

Иначе през март миналата година антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която бе принудена да се занимае с казуса, установи: няма конфликт на интереси при действащия към онзи момент министър. По няколко причини: Горанов си плащал режийните разходи за жилището - ток, вода и пр.; фирмите на Сариев не са печелили обществени поръчки, а синът му е бил назначен в Министерство на финансите (отделна сюжетна линия по сигнала) по заместване.

Финансовият министър твърди и че двамата със Сариев се познават от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите "и запознанството им е преминало в приятелство и в последствие бизнесменът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина". Кръщелни свидетелства не е видно да са били предоставяни на КПКОНПИ, от където иначе са проверили и "разпечатки от системата за плащане чрез интернет, удостоверяващи всички извършени плащания на сметки за потребена електроенергия, топлоенергия и вода".

Оставката на Горанов бе гласувана на 24 юли, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че ще освободи всички министри, свързвани в публичното пространство с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Преди това той, както и самият Борисов, бяха обвинени от "изгнаника" в Дубай Васил Божков с 18 обвинения у нас в "такса помагане" - той да им плаща отчисления от печалбите от хазартния си бизнес срещу осигуряване на политически чадър въргу същия този бизнес.