КНСБ започва поредица от срещи с общините, на които ще бъдат обсъдени заплатите на хората от общинските предприятия. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят на Конфедерацията Пламен Димитров, цитиран от БТА. 

Той уточни, че синдикалистите ще настояват за 20-процентно увеличение на възнагражденията в бюджетните системи и най-вече на тези, които не са получили повишение през последните месеци заради коронавируса. 

Според него това ще рефлектира негативно върху всички дейности финансирани от общинския бюджет и за да има такова, общините трябва да го заложат в бюджетите си за следващата година.

Димитров каза още, че е получил и подписка от всички, които работят в домашния социален патронаж в Пловдив, с искане за 15 на сто увеличение на заплати им. Той добави, че положението е същото и в другите общини, и като сравни възнагражденията с отраслите, където вече имаше увеличение, посочи, че разликите стават доста големи.

Синдикалистът препоръча на общините да следват логиката за увеличение на заплатите с 20 на сто, което да бъде заложено в общинския бюджет за следващата година. Въпросът ще бъде обсъден на Общински тристранен съвет, разговор ще има и със Сдружението на общините в България, каза още Димитров.

Относно пенсиите Димитров каза, че трябва да има "балансиран подход за увеличение, диференцирано и еднократно от 1 януари 2021 година, а не с по 50 лева на калпак". Той припомни искането, а именно - увеличение на минималните пенсии с 20 на сто, на тези между 300 лева и прага на бедност с 10 процента и всички останали с по 5 на сто, като заедно с това да има и увеличение на максималната пенсия с 240 лева и тя да стигне 1440 лева. 

По предварителните сметки всичко това ще струва на държавния бюджет над 1 200 милиона лева, но това по думите му е пътят, по който устойчиво трябва да бъдат увеличени пенсиите еднократно.