Критика на колегата си Доналд Тръмп отправи президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев от ефира на Нова телевизия. Администрацията на американския президент купувала рекордни количества руски петрол с кризата във Венецуела, обаче ни плашела да ни санкционира за "Турски поток", наречен у нас "Балкански".

"Ще кажа нещо и ще ви изненадам - аз съм убеден евроатлантик", започна с "изненадата" Плевнелиев. И продължи:

"Но сега, тук пред вас, ще критикувам администрацията на президента Тръмп. Считам, че те действат селективно. Един факт: ако погледнете статистиката днес на организацията на производоителите на петрол, ще се окаже, че най-големият потребител на руски петрол днес е... Съединените щати. 

От една страна администрацията на президента Тръмп може рекордно да купува руски петрол, от друга да санкционира тези, които се опитват по един или друг начин... (да диверсифицират)."

Нас ни пази ЕС

По думите му "в момента има сблъсък САЩ-ЕС".

"България има нужда от либерализация, България има нужда от тръби, които идват отвсякъде и навсякъде, българия има нужда от газ, който идва отвсякъде и навсякъде! САЩ, особено ако има втори мандат на Тръмп, биха могли да наложат санкции. Но нас ни пази ЕС, защото ние спазваме неговото законодателство и приоритети. Към момента санкционират по-скоро личности или компании, които не отговарят на приоритетите на САЩ", сигурен е президентът (2010-2017).

Този му коментар идва в контекста на думите на помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън, който преди седмица заяви в прав текст, че Щатите гледат на т.нар. "Балкански поток" като на продължение на "Турски поток". "Името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ" - заяви Фанън.

Краткият отговор на въпроса за Microsoft

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция, и то в регионален световен хъб за база данни. На въпрос защо не България, която се хвали с бърз интернет, специалисти и ниски данъци, Плевнелиев отвърна:

"Microsoft не организира търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години. Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите, със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук."

На повторен въпрос защо ние не сме се модернизирали така щото да привличаме подобни големи инвестиции, заяви, че през годините "България е направила не малко", "имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет", създали сме "165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии", но - "все пак сме в конкурентна среда".

Виновник обаче все пак се намери. 

- Краткият отговор на въпроса защо там а не тук е...? - попита водещият

- Защото ние влязохме в братоубийствена, жестока и безпринципна политическа битка за власт и загърбихме дългосрочните приоритети. Днес държавният глава твърди, че правителството и главният прокурор са мутри и мафия. Как да дойдат стратегическите инвестиции? При нас липсва базисният консенсус, че за поне пет неща не трябва да се плюем.

Прокуратурата - селективно погнала само половината олигарси

Плевнелиев се впусна и в пламенна защита на прокуратурата, като обаче преди това изпусна, че "ставя съмнения за селективност". И после му се наложи да обясни какво е имал предвид. 

"Да, има проблем с начина, по който прокуратурата действа. Тя оставя съмнения за селективност и от тази гледна точка малко раздаване, така да се каже, на справедливост... има проблем.

Но от друга страна прокуратурата в България действа на пълни обороти. Така че да, не е перфектна, има много проблеми, те трябва да бъдат посочени и се изисква национално единство", заяви.

На въпрос къде вижда тази избирателност в това кой е "ударен" и кой не от държавното обвинение (като тук критиките са, че "селекцията" изключва управляващите), Плевнелиев обяви:

"Днес половината от българските олигарси са ударени жестоко и това е факт. Но другите не са. Тоест, от тази гледна точка се създава усещане за селективност в действията."

После пак се върна на говоренето, че президентът Румен Радев "нарушава конституцията, денонощно се хули държавата от четири години". "Това е нарушение на конституцията и на заложения в нея баланс за независимост и разделение на властите. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура", посочи.

Резолюцията на Европейския парламент била "акт на тотално противопоставяне на българи срещу българи". И била "политически документ на политическа битка за власт" (Европейският парламент е политически орган като всеки национален парламент, б.р.).

"Доброто решение за България е да има редовни избори, сблъсък на идеи и решения, а не на компромати, както и отказ от популизъм. Като популисти посочвам Румен Радев, Мая Монолова и Слави Трифонов", заяви на финала Росен Плевнелиев.