Русия обяви двама български дипломати в Москва за персона нон грата. Мярката се взема в отговор на експулсирането на двама руски колеги от България миналия месец, съобщи министерството на външните работи на Русия.

"На 12 октомври посланикът на България Атанас Кръстин беше поканен в руското външно министерство, където му бе връчена нота от министерството, с която двама служители на българското посолство в Москва бяха обявени за персона нон грата", обясниха на сайта на министерството. "Тази стъпка е "огледална" мярка като реакция на немотивираното решение на българските власти да експулсират от страната през септември тази година двама заместници на търговското представителство на Русия в София".

В края на септември България експулсира двама служители в руската търговска мисия в София, които обвини в шпионаж. Според ДАНС и Специализираната прокуратура, установено е било че двамата са "търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника". "Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва", съобщиха тогава от държавното обвинение. Министерството на външните работи обяви, че дипломатите са обявени за "персона нон грата" и имат 72 часа да напуснат страната. Пълномощният министър на посолството бе извикан и му бе връчена вербална нота. 

Руското посолство тогава декларира, че българската страна не е представила доказателства, че изгонените дипломати са се занимавали с дейности, несъвместими със статута им.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съжаление за експулсирането, нарече обвиненията измислени и обяви, че Москва ще вземе ответни мерки, припомня руската държавна агенция.