В Белгия може отново да бъде въведена обща карантина заради чувствителното нарастване на броя на новооткритите заразени с COVID-19, потвърди министърът на здравеопазването Франк Венденбрук, цитиран от БТА.

Местни медии съобщават, че в южната област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 1.00 ч. до 6.00 ч. и се очаква становището на МВР. Полицаите в страната са получили нови насоки, според които трябва да следят основно за носенето на маски на обществените места, където са задължителни, както и за спазването на работното време на ресторантите и кафенетата.

Глобите за несъобразяване с правилата са 250 евро за гражданин и 750 евро за дружество при първо нарушение. Полицаите ще разполагат с преносими устройства, за да събират сумите на място. При повторно нарушение глобата може да достигне 4000 евро, а съдът може да наложи лишаване от свобода за срок до три месеца. Ако някой заяви на всеослушание, че е болен от COVID-19, или ако кашля и киха, за да изплаши околните, може да бъде лишен от свобода до три месеца и глобен с 50 до 300 евро.

По последни данни в Белгия на ден се установяват по над 4000 новозаразени, а болниците съобщават, че отново трябва да отлагат дейностите, които не са спешни. Досега в страната са били установени 162 258 болни, а над 10 хиляди починаха. Европейският център за предотвратяване и овладяване на болестите поставя Белгия на второ място след Чехия в ЕС в последните дни по броя заразени на 100 хиляди души население.

Отделно днес френските и британските власти предупредиха, че са възможни регионални затваряния като през изминалата пролет заради нарастването на предаването на заразата в двете страни.