Над 500 души са били задържани при протестите в Беларус вчера срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Това съобщи нерегистрираният от властите правозащитен център "Вясна", цитиран от ТАСС и БТА.

Актуализираният списък, публикуван на сайта на организацията, вече включва 501 имена. Сред тях е това на архитекта Никита Домрачов - брат на беларуската биатлонистка Дария Домрачова, четирикратната олимпийска шампионка.

Вчера бяха задържани над 40 представители на медии, отразяващи протестите. Повечето от тях вече бяха освободени.

Демонстрации се състояха в редица беларуски градове. В Минск опозицията се опита да проведе "Марш на гордостта", но силите за сигурност успяха да не допуснат пълномащабна акция.

По данни на "Вясна" в протеста в столицата са взели участие около 100 000 души. Полицията ги разпръсна с водни оръдия, зашеметяващи гранати и бой с палки, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера вечерта и тази нощ в беларуската столица се провеждат спонтанни протести. Демонстранти блокираха движението на някои улици, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитията.

В Беларус започнаха масови протести след президентските избори на 9 август, които според Централната избирателна комисия са били спечелени от Лукашенко с над 80 процента от гласовете. Опозицията обаче не призна официалните резултати, а нейният кандидат Светлана Тихановска, която остана втора с повече от 10 процента, отиде в съседна Литва след изборите.

При протестите в Беларус бяха задържани над 13 хиляди човека. Част от тях вече бяха освободени. Много от лидерите на опозицията са в затвора или избягаха в чужбина, отбелязва Ройтерс.

В събота беларуският президент разговаря с държани в затвора опозиционери. Снощи бяха освободени двама от тях - бизнесменът Юрий Воскресенски и Дмитрий Рабцевич, директорът на офиса в Минск на американската софтуерна компания Панда Док (PandaDoc), съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че необичайната среща е накарала някои беларуски опозиционни активисти да предполагат, че Лукашенко се готви да направи отстъпки.