След като туристическият сектор преживя изключително тежко икономическо лято и разчиташе основно на български клиенти, сега се очаква нашите сънародници да спасят и зимния сезон. Такова желание поне изрази вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова днес пред БНТ. 

Причината е задаващата се втора вълна на разпространението на коронавируса и продължаващите все по-строги мерки за безопасност в много европейски страни - от чиито граждани България печели традиционно като един от добрите пазари на зимни туристически услуги в Източна Европа. 

Според Николова секторът у нас може да разчита все пак и на чуждестранни туристи, но основно от някои балкански страни, защото ще могат да ползват лесно наземен транспорт. По-скоро се смята, че богатите клиенти, като тези от Германия, тази година няма да карат ски в Банско и Пампорово. 

Иначе Николова обясни, че през този летен сезон над 900 хил. българи са посетили родното Черноморие, а общият брой на пътувалите из страната е 2,7 млн., като чужденците са 1,1 млн.

По думите на министърката е имало засилен интерес към Южното Черноморие, както и към спа курортите, които и в момента са много подходящи за туризъм. И допълни, че в условията на пандемията от COVID-19 туристите търсят по-малки места за настаняване, където може да се спазва дистанция и в тази връзка ще оцелее тази част от бизнеса, която прилага по-иновативни практики и проявява гъвкавост.

Ресорното министерство щяло да се погрижи контролът за спазването на мерките в местата за хранене и развлечение да е безкомпромисен и регионалните здравни инспекции да проверяват непрекъснато курортите, така че да се гарантира сигурността на всички гости. И най-малкото нарушение, няма да бъде толерирано, категорична беше Николова. 

Вицепремиерката обясни, че социалните мерки са на стойност над 2,2 млрд. лв. И допълни, че първоначално бизнесът е имал резерви за прилагането на 60 на 40, но сега вече я възприема и подкрепя. Тази мярка ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции да бъде продължена и до 2021 година.