Кирил Христосков, ръководител на фондация "Тракия" на Васил Божков е починал. Това съобщи самият обвиняем бизнесмен в своя профил във фейсбук. 

"Днес ни напусна приятелят ми Кирил Христосков. Моите съболезнования към семейството, близките и роднините му. Светла му памет.", написа Божков. 

Преди дни близки на Христосков съобщиха, че е получил инсулт. На 6 октомври от прокуратурата обявиха, че колекцията от културни и исторически предмети на Васил Божков може да бъде одържавена.

Държавното обвинение иззе стотици културни ценности в началото на годината от офисите на "Нове Холдинг" на столичната улица "Московска". По време на брифинга преди 4 дни прокуратурата обърна внимание, че подлага на съмение легалния произход и на известната колекция на бизнесмена от 212 предмета. 

И затова ще бъде назначена специална експертиза. Ако се установи, че предметите са незаконно придобити - колекцията ще бъде обявена за публична държавна собственост.

От думите й се разбра цялата колекция, а не само отделни предмети от нея, ако евентуално се установи, че са незаконно придобити.

 

 

Христосков бе изключителен познавач на колекционерския бизнес и дейността на иманярите в България. Той започва кариерата си в Държавна сигурност. През 1985 г. създава отдела за антиките и преследва иманяри и трафиканти. Ръководи и специализираното звено в НСБОП (сега ГДБОП) за борба с трафика на културно исторически ценности. Уволнен е с чин полковник от бившия вътрешен министър Богомил Бонев през 1998 година. Оттогава работи за Васил Божков и отговаря за колекциите му.

Той бе и сред основателите на Съюза на колекционерите в България и дългогодишен член на управителния съвет на организацията.