Международната рейтингова агенция "Муудис" повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Оценката се дължи на очакването за запазване на фискалната стабилност, но допускането е за временно повишаване на дефицита и държавния дълг.

Това е първата оценка след присъединяването ни към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и Банковия съюз. 

Оценката бе коментирана и от премиера Бойко Борисов. 

"Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива. Една от основните причини за повишения рейтинг е напредъкът на България по присъединяването към Еврозоната и успешно проведените реформи. Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика. Стабилната перспектива на Moody’s разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление.

За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса.", написа Борисов във фейсбук.