Прогнозите и желанията на огромна част от тенис феновете се сбъднаха - Рафаел Надал и Новак Джокович ще спорят на финала на "Ролан Гарос" в неделя.

Рафа излиза за 13-а титла на 13-ия си финал на Откритото първенство на Франция. В първия полуфинал испанецът се наложи над Диего Шварцман (Аржентина) - 6:3, 6:3, 7:6(0).

По един пробив стигна на Матадора в първите два сета. В третия той отново първи реализира брейк, но Шварцман отвърна. Стигна се до още една размяна, така сетът трябваше да се реши с тайбрек, в който шампионът не даде и точка на достойния си опонент - 3:0.

Надал е на финал в неделя без загубен сет в турнира досега. Днешната му победа е под номер 99 на френския шампионат.

Вторият полуфинал - Новак Джокович срещу Стефанос Циципас, се превърна в тенис класика и е най-добрият мач на турнира тази година. Жокера взе връх с 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

Очертаваше се 3-сетов триумф за Ноле. В третата част той сервираше при 2:0 и 5:4 в своя полза. И имаше мачбол. Циципас оцеля. И имаше поредица от възможности за пробив. Успя да грабне шанса си, изравни, а впоследствие взе сета. Спечели и следващия - 2:2.

В петия обаче пролича, че той е останал без сили. За разлика от далеч по-възрастния си опонент, който за пореден път в кариерата си се измъкна от тежка ситуация, оставайки спокоен. Джокович бе безкомпромисен в петия сет, след 1:1 стигна до три пробива срещу тотално изтощения грък.

Страхотен мач!

А в събота е финалът при дамите, в който се противопоставят София Кенин (САЩ) и полската сензация Ига Швьонтек.

Американката преодоля на полуфинала Петра Квитова (Чехия) - 6:4, 7:5. А Швьонтек елиминира Надя Подорска (Аржентина) - 6:2, 6:1.

Рафа срещу Ноле на финали в Париж. И не само

Това ще е третият случай, в който двамата велики са на финал на най-големия турнир на клей. В предишните случаи Матадора спечели с по 3:1 сета - през 2012-а и 2014 г. Испанецът и сърбинът са се противопоставяли общо седем пъти в надпреварата в Париж - 6:1 за актуалния шампион. Имат сблъсъци на два полуфинала - все победи за Надал.

Джокович е надделявал над него там само на четвъртфинал през 2015 г. След това преклонява глава пред Стан Вавринка, когато се е решавало отличието.

Както е известно - Рафа не е губил на финал на "Ролан Гарос", балансът му е 13 от 13. Той е сразявал повече пъти в прекия двубой за титлата само Роджър Федерер - четири.

Никога досега не е стигал до пет сета - най-много е давал една част на своите съперници. Успех в неделя ще го нареди до Федерер по титли в Големия шлем - по 20.

Новак Джокович само веднъж е сядал на трона на Откритото първенство на Франция - през 2016 г., когато надделява с обрат над Анди Мъри - 3:1. Загубените му финали са три, освен срещу Надал е отстъпвал и пред Вавринка (2015 г.).

Ако Джокович най-сетне детронира Краля на клея (това ще е още едно историческо постижение), той ще стане единственият тенисист в Откритата ера с поне по две първи места в турнирите от Гранд слам. Триумфите му в Шлема дотук са 17.

Балансът в мачовете между двамата е 29:26 в полза на сърбина.