Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили увери, че страната остава добре защитена, въпреки че най-високопоставените американски военни са под карантина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Америка е способна и готова да защитава територията си и да подкрепя своите съюзници и партньори", написа ген. Мили в Туитър.
"Съветът на началник-щабовете и самият аз поддържаме постоянен контакт независимо от карантината и командната верига остава същата. Няма никакво отражение върху нашата способност да планираме, координираме и синхронизираме ефикасно нашите усилия, за да защитим страната."

Генералният щаб беше поставен под карантина във вторник след съвещание в Пентагона със заместник-началника на бреговата охрана адмирал Чарлз Рей, който дал положителен тест за коронавируса, след като на 27 септември присъствал на събитие в Белия дом в чест на семействата на американски военни, наградени с медали.

Освен ген. Мили, в изолация са висши американски военни, включително командирите на сухопътните, военноморските, военновъздушните и космическите сили, морската пехота, Националната гвардия, Агенцията за национална сигурност и специалните части. Те се подлагат всеки ден на тестове за коронавирус и вчерашните им тестове са отрицателни, допълва агенцията.