Протест с искане за спирането на частен строеж до детска градина се проведе днес в квартал "Дианабад" в София. Демонстрантите поискаха от общината да преразгледа сделка за заменка от 2015 г., когато журналистът и издател на в. "Труд" Петьо Блъсков е направил заменка с общината за парцел в междублоково пространство до детска градина, където се планира издигането на жилищна сграда. 

За кратко бе блокиран ключовият бул. "Драган Цанков". Протестиращите смятат, че в района не достигат между 200 и 300 места в детските градини, което принуждава хората да записват децата си в частни. Според тях, общината не е трябвало да одобрява сделката, а да използва мястото именно за такова заведение. 

"Направихме подписка с над 1200 подписа. Всички живущи в района виждат, че това е единственото, най-подходящо и  удобно място за детска градина, а тези които отговарят за това не го видяха“, разказа Филип Симеонов пред репортер на Клуб Z. 

Той казва, че в „Дианабад“ има три детски градини, две големи и една малка, в „Изгрев“ няма нито една, а в „Изток“ има четири. За да не бъде тук детската градина било предложено едно „изключително неудобно място“ в „Изгрев“. Предложението явно е получило граждански отговор - близо 600 човека на протест. А сега била предложена и „линейна детска градина“ на бивша жп линия.  

Това ще рече 20 метра широчина на парцела и 300 метра дължина, под сграда „Диамант“. В света не съществува линеен парк, не съществува линейна детска градина, както и не съществува дарение с доплащане, както Блъсков е получил парцела.“, възмущава се организаторът.

Той има предвид самият характер на сделката. Според медийни публикации Блъсков е отдал свой друг имот и е доплатил около милион лева за да получи изгодното място. 

Докато протестът течеше при демонстрантите се появи и самият инвеститор - Петьо Блъсков. За близката среща разказа блогърът Боян Юруков в своята фейсбук страница. По думите му, той попитал Блъсков дали наистина вярва, че "някой ще си купи апартамент в блока, който мисли да строи, при положение че няма никакви места в детските градини в квартала". 

"Казах му, че ако всичко е законно в придобиването на имота му, също толкова законно може да го продаде на Столична община. Той назова сумата 5 млн. лв. Честно казано цената ми се стори доста висока, след като е придобил този имот срещу заменка с доплащане на милион. Мислите ли, че прокуратурата в лицето на Главния каскет при това положение би разследвала сделката, за да провери защитен ли е интереса на обществото при вече сключената сделка на г-н Блъсков?", продължава описанието си Юруков. 

Междувременно, докато Блъсков и Юруков разговарят, хората започнаха да крещят "Орден! Орден!", намеквайки за предложението на Министерски съвет да награди издателя с висшия държавен орден "Св. Св. Кирил и Методий".

"Слънце за децата ни", както формално е наречена групата за демонстрации срещу бъдещата сграда на Блъсков, подкрепят антиправителствените протести, въпреки че като организация нямат нищо общо с тях. Но според голяма част от хората блокирали булеварда борбата и на двата протеста е една и съща, защото това е "типичен пример за уредени наши хора“.