„Религията днес“ се нарича новото предаване на БНТ, което ще върви на мястото на сваленото „Вяра и общество“. Всяка събота от 16 ч. зрителите ще гледат не Горан Благоев, а Георги Милков.

С неподправен интерес към всичко случващо се около нас, той ще ни представя историята и най-разпространените религии в България, както и поглед от света, съобщават от „Сан Стефано“ 29.

Предаването на Горан Благоев бе свалено от ефир, след като стана ясно, че водещият става част от новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Но през лятото Благоев съобщи, че се готви свалянето му от екран. Последваха митинги на зрители в негова защита и при обявяването на новия сезон на БНТ, „Вяра и общество“ бе част от програмната схема заедно със своя титулярен водещ.

„Религията днес“ ще бъде с образователен характер. Предаването ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Православието ще се обсъжда с предимство, посочват от обществената телевизия.

„У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители – изтъкват от БНТ. – Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм.“

В „Религията днес“ ще гостуват хорови формации и състави, за да изпълняват православна музика. Ще бъдат разглеждани аспекти на християнската култура и изкуство. Рубриката „Под едно небе“ ще представя различните вероизповедания в България – и ще я подготвят регионалните телевизионни центрове на БНТ.

„В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите на БНТ при спазване на принципа на независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно“, казва Ивайло Огнянов, програмен директор на БНТ1, в информация, разпространена до медиите.

Георги Милков е с дълъг стаж в международната журналистика. Основния си опит в професията формира като автор на вестник „24 часа“, където постъпва още като студент по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като специален пратеник на „24 часа“ по делото срещу българските медицински сестри в Либия, като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др. Интервюирал е световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Тайип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж. В БНТ е трупал опит като водещ на коментарното предаване „Плюс това“, вървяло между 2015-а и 2018-а. Бил е главен редактор на сп. „TREND“, както и на българското издание на сп. „GEO“.Сценарист е на документалната поредица „5 минути София“.

"Площад Славейков"