"Той (Гешев) прави системни опити да похити правото, като го извади от съдебната зала.

Аз днес очаквах главният прокурор да събере смелост и да обясни тук пред нас от какво са продиктувани неговите действия на евтин популист. Да, казвам го – на евтин популист.

Изразявам своята надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети ВКС или моя дом – каквато практика г-н Гешев създаде спрямо всеки, който си позволява да критикува него – главния прокрор. Засега НАП върши по-добре тази работа."

Тези изказвания на Лозан Панов не можа да чуе Иван Гешев, тъй като стана "офлайн" и напусна виртуалното заседание на Пленума на ВСС днес.

Скандалът започна с това, че Панов внесе (по-точно опита се да внесе) в дневния ред извънредна точка - да се обсъди изключително острата декларация на Съюза на съдиите в България, в която се призоваваше срещу Гешев да бъде задействана процедура по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Казано просто - предсрочно прекратяване на мандата.

Кадровиците днес първо се счепкаха, след като се разбра, че Панов опитал да внесе точката като редовна (което би задължило Съвета поне да я обсъди, б.р.) в петък, 2 октомври, но установил, че го е изпреварила министърката на правосъдието Десислава Ахладова, която още в четвъртък утвърдила дневния ред. Сама по себе си декларацията на ССБ е от 30 септември...

Така или иначе в посока за обсъждането се изказаха само 4-мата "обичайни заподозрени" - Панов, Атнаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Самят Гешев, като чу за точката, каза, че напуска заседанието, защото точката касае него. И пожела "плодотворна дискусия" - нещо, което Панов после определи като арогантност.

От железното мнозинство се изказа по същество само прокурорът Георги Кузманов - че това да обсъждат декларации на всякакви НПО-та не почива на никаква законова процедура, всички са чели обръщението, а другото било "нецелесъобразно и неплодотворно" да се дискутира на Пленума на ВСС.

И още: така се създавало "изкуствено протвопоставяне между съдиите и прокурорите".

"Целта е ВСС да бъде въвлечен в един скандал. Непродуктивно политическо говорене, от което нито ние, нито обществото има нужда... ВСС трябва да бъде пазен, държан далеч от политиката и политиканстването", заключи прокурорът от Бургас.

Между другото същите бяха опорните точки в декларация на Асоциацията на прокурорите, които отговориха на съдиите, като пламенно защитиха Главния.

Точката на Панов така или иначе не видя бял свят със смазващно мнозинство от 14:4 гласа.

Но си струва само да се цитират някои от последвалите отговори на противниците на "мълчаливото мнозинство":

Олга Керелска:

"По отношение на изказването, че обществото няма нужада от тази дискусия. Моето мнение е точно обратното – че обществото има нужда от тази дискусия.

Обществото от началото на протестите очаква нашето становище по повдигнатите от обществото въпроси. И тука не става въпрос за политиканстване, а за поведението на главния прокурор.

Нашата позиция, която е липса на позиция, не дава добър сигнал по отношение на обществото."

Тя повтори, че дори са закъснели и че е обидно граждански организации да ги подканят да си свършат задълженията.

Атанаска Дишева:

"Ако оставим този въпрос без разглеждане, ще изглежда да се страхуваме от неговото обсъждане. Ако наистина някой се страхува от този въпрос – нека да го заяви.

А относно говоренето на Кузманов: не създавайте подобни внушения – тук не става въпрос за работата на прокурорите в страната и аз съм убедена, че вие го разбирате.

И вече към всички членове на ВСС: Недейте да очертавате и без това ширещото се в публичното пространство разбиране за абсолютната недосегаемост на фигурата на главния прокурор."

Цветинка Пашкунова също каза, че реакцията е задължителна и позакъсняла, както и че Гешев трябва да участва на фона на сериозността на поставените въпроси - отговорностите на прократурата, изнасянето на веществени доказателства, включително СРС-та пред обществото, нарушаване на презумпцията за невиновност чрез изказванията му.

Лозан Панов:

"Преди 3 месеца представители на охранителните органи – визирам Бюрото по защита, нахлуха демонстративно в сградата на президентството.

Начинът, по който главният прокурор се опита и избра да демонстрира пред обществото, че няма недосагами, всъщност доведе до резултат и предизвика не недосегаемите, а самото общество.

Да се правим, че не забелязваме, че повече от 3 месеца обществото реагира на тези действия, мисля, че е нелепо и е бягство от отговорност.

За никой не стана ясно доказателства за какви престъпения е събрала прокуратурата в президентството."

След това Панов - който е обект на постоянни проверки, каза и "шегата", че се надява Бюрото по защита да не влезе скоро у тях.

Така точката с обсъждане на декларацията остана за 22 октомври. На финала се появи и кратко съобщение от пресцентъра на ВСС:

"Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди на 22 октомври 2020 г. Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Разглеждането му като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание на Пленума бе отложено с аргумент, че поставените в него въпроси се съдържат и в Доклада на ЕК и следва да бъдат обсъдени съвместно.

На същото заседание Пленумът ще обсъди и Становището на Асоциацията на прокурорите в България."