Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Той (Гешев) прави системни опити да похити правото, като го извади от съдебната зала.

Аз днес очаквах главният прокурор да събере смелост и да обясни тук пред нас от какво са продиктувани неговите действия на евтин популист. Да, казвам го – на евтин популист.

Изразявам своята надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети ВКС или моя дом – каквато практика г-н Гешев създаде спрямо всеки, който си позволява да критикува него – главния прокрор. Засега НАП върши по-добре тази работа."

Тези изказвания на Лозан Панов не можа да чуе Иван Гешев, тъй като стана "офлайн" и напусна виртуалното заседание на Пленума на ВСС днес.

Скандалът започна с това, че Панов внесе (по-точно опита се да внесе) в дневния ред извънредна точка - да се обсъди изключително острата декларация на Съюза на съдиите в България, в която се призоваваше срещу Гешев да бъде задействана процедура по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Казано просто - предсрочно прекратяване на мандата.

Кадровиците днес първо се счепкаха, след като се разбра, че Панов опитал да внесе точката като редовна (което би задължило Съвета поне да я обсъди, б.р.) в петък, 2 октомври, но установил, че го е изпреварила министърката на правосъдието Десислава Ахладова, която още в четвъртък утвърдила дневния ред. Сама по себе си декларацията на ССБ е от 30 септември...

Така или иначе в посока за обсъждането се изказаха само 4-мата "обичайни заподозрени" - Панов, Атнаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Самят Гешев, като чу за точката, каза, че напуска заседанието, защото точката касае него. И пожела "плодотворна дискусия" - нещо, което Панов после определи като арогантност.

От железното мнозинство се изказа по същество само прокурорът Георги Кузманов - че това да обсъждат декларации на всякакви НПО-та не почива на никаква законова процедура, всички са чели обръщението, а другото било "нецелесъобразно и неплодотворно" да се дискутира на Пленума на ВСС.

И още: така се създавало "изкуствено протвопоставяне между съдиите и прокурорите".

"Целта е ВСС да бъде въвлечен в един скандал. Непродуктивно политическо говорене, от което нито ние, нито обществото има нужда... ВСС трябва да бъде пазен, държан далеч от политиката и политиканстването", заключи прокурорът от Бургас.

Между другото същите бяха опорните точки в декларация на Асоциацията на прокурорите, които отговориха на съдиите, като пламенно защитиха Главния.

Точката на Панов така или иначе не видя бял свят със смазващно мнозинство от 14:4 гласа.

Но си струва само да се цитират някои от последвалите отговори на противниците на "мълчаливото мнозинство":

Олга Керелска:

"По отношение на изказването, че обществото няма нужада от тази дискусия. Моето мнение е точно обратното – че обществото има нужда от тази дискусия.

Обществото от началото на протестите очаква нашето становище по повдигнатите от обществото въпроси. И тука не става въпрос за политиканстване, а за поведението на главния прокурор.

Нашата позиция, която е липса на позиция, не дава добър сигнал по отношение на обществото."

Тя повтори, че дори са закъснели и че е обидно граждански организации да ги подканят да си свършат задълженията.

Атанаска Дишева:

"Ако оставим този въпрос без разглеждане, ще изглежда да се страхуваме от неговото обсъждане. Ако наистина някой се страхува от този въпрос – нека да го заяви.

А относно говоренето на Кузманов: не създавайте подобни внушения – тук не става въпрос за работата на прокурорите в страната и аз съм убедена, че вие го разбирате.

И вече към всички членове на ВСС: Недейте да очертавате и без това ширещото се в публичното пространство разбиране за абсолютната недосегаемост на фигурата на главния прокурор."

Цветинка Пашкунова също каза, че реакцията е задължителна и позакъсняла, както и че Гешев трябва да участва на фона на сериозността на поставените въпроси - отговорностите на прократурата, изнасянето на веществени доказателства, включително СРС-та пред обществото, нарушаване на презумпцията за невиновност чрез изказванията му.

Лозан Панов:

"Преди 3 месеца представители на охранителните органи – визирам Бюрото по защита, нахлуха демонстративно в сградата на президентството.

Начинът, по който главният прокурор се опита и избра да демонстрира пред обществото, че няма недосагами, всъщност доведе до резултат и предизвика не недосегаемите, а самото общество.

Да се правим, че не забелязваме, че повече от 3 месеца обществото реагира на тези действия, мисля, че е нелепо и е бягство от отговорност.

За никой не стана ясно доказателства за какви престъпения е събрала прокуратурата в президентството."

След това Панов - който е обект на постоянни проверки, каза и "шегата", че се надява Бюрото по защита да не влезе скоро у тях.

Така точката с обсъждане на декларацията остана за 22 октомври. На финала се появи и кратко съобщение от пресцентъра на ВСС:

"Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди на 22 октомври 2020 г. Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Разглеждането му като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание на Пленума бе отложено с аргумент, че поставените в него въпроси се съдържат и в Доклада на ЕК и следва да бъдат обсъдени съвместно.

На същото заседание Пленумът ще обсъди и Становището на Асоциацията на прокурорите в България."

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Панов бил казал, че напускането на Гешев било арогантна постъпка ! Панов не е Далай Лама.Но за друга част от същия ВСС, поведението на Лозан Панов също е арогантно ! Но той си е автор в Клуб Z с разните Дайновци, Смиловци и прочие, тук няма да прочетете проф. Джеров, проф. Близнашки и т.н. Тук си е нещо като "Работническо дело", така че нищо изненадващо ! За много хора, Панов си е една нагла персона, него собствените му съдии във ВСС не го харесват, с изключение на две-три повехнали госпожи.

Каскет

За Работническо дело има доста по-подходящи персонажи от изброените от теб. Примерно много подхожда на типичния носач на каскети от ТКЗС-то другаря Гешев и подлезурковците около него.
 's picture

Pen40

Време е!

Възхищавам се на смелостта на този човек! Всеки един магистрат трябва да вземе пример от него, да събере смелост и да изринем заедно кочината в която ГЕРБ и ДПС са превърнали съдебната система.

Странно

Как удобно забравяте че,ГЕРБ направиха Панов председател на ВКС. Ходиха да го увещават да не се оттегля,след като го блъснаха на пеш.пътека,и той реши че е умишлено. ;)

Панов войник да беше на ДБ и

Панов войник да беше на ДБ и Прокопи,по калпаво щеше да изпълнява заповедите им.Явно бая пари от НПО-то е изял.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.