Автоинструктори от цялата страна ще излязат днес на протест в София. Демонстрацията им е предвидена за 13 ч. на един от централните площади в столицата. Причината - предлаганите от Агенция "Автомобилна администрация" промени в наредбите, регламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори, пише БНР. 

По-конктретно става дума за Наредба 37, с която според протестиращите се предлагат лобистки поправки, които ще доведат до шоково поскъпване на шофьорските курсове в порядъка от 400-450 лв.

Проблемните текстове са няколко. Като начало идеята е всяка автошкола да се регистрира като търговски обект. След това се предлага учебните коли да са собственост на фирмата, а всички преподаватели да са подписали трудов договор. Според Съюза на преподавателите на авто-мото подготовка обаче промените са, меко казано, нелогични и неадекватни. 

"Ние не сме продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация. Изискването на автомобилите да бъдат собственост на учебния център е непосилно - много инструктори обучават курсистите на личните си коли, за което си имат договор и заплащане", поясни пред националното радио Йонко Иванов - председател на сдружението. 

По неговите думи поскъпването е неизбежно, ако промените бъдат приети. Той дори прогнозира увеличение на таксите до 500 лв. за категория "В" и до цели 700 лв. нагоре при професионалните категории. 

Текстовете обаче създават разнобой в бранша, защото не всички са съгласни с изложените съображения. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България например по-скоро подкрепят Агенция "Автомобилна администрация". Според тях не може да се твърди, че поскъпването ще бъде толкова сериозно, но смятат, че това не е основният проблем. 

Според тях сега курсистите се записват за обучение по разни "кръчми и градинки", а никой не може да се оплаче никъде от непрофесионално обучение от страна на инструктура. Основната им логика е, че промените ще направят школите професионални и отговорни и така естествено от пазара ще отпаднат тези, които не искат и не могат да спазват стандарти. 

Логика според тях има и в изискването за трудовите договори, защото в момента много от инструкторите работят на други места, например нощни смени, и е нелогично след това да се явят като обучители на курсисти. 

При всички положения днес обаче несъгласните с промените ще излязат на демонстрация. Те искат такива резки движения в наредбите да се правят само с тяхно съгласие или поне с някакво предварително обсъждане.