Обективното мнение е, че България е обект на три мониторинга.

Това коментира днес бившият вицепремиер и министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски Зинаида Златанова пред бТВ.

„Това е старият мониторинг, който не е официално отменен по линия на сътрудничество и оценка, това е новият механизъм за всички държави членки, който извади докладите си преди седмица и мониторингът от ЕП“, изброи тя.

Вместо да бъде прекратен мониторингът, който се слуша в последните 14 години за България, както се надяваха много хора тук, ние вече сме под 3 мониторинга едновремeнно - все в областта на върховенството на закона и правосъдието, добави Златанова.

Според нея това не е добре за нито една политическа партия у нас:

„Веднъж попаднали във фокуса на институция като ЕП - там трудно се влиза, засега не ни се беше случвало, за първи път е, но много трудно се излиза. Няма място за злорадстване обаче“, заяви Златанова.

Това е добре, защото гражданското общество постигна огромен успех. Това вероятно е отвъд успеха, на който са се надявали и протестите от последните 3 месеца, успяха да осигурят и следващи правителства да бъдат зорко наблюдавани от това високо място, каквото е ЕП", смята още бившият министър на правосъдието.