„Призоваваме Съвета на ЕС и Еврокомисията да спазят ангажиментите, които поеха през лятото – по-специално да въведат механизъм за опазване на европейския бюджет и Фонда за възстановяване „ЕС от следващо поколение“, като обвържат получаването на пари със спазването на върховенството на закона.“

Такова възвание е публикувано в „Политико“. То е подписано от лидерите на четирите проевропейски политически групи в Европарламента. Това са Манфред Вебер на Европейската народна партия (ЕНП), Ираче Гарсия на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) Дачиан Чолош на „Обнови Европа“ (ОЕ) и Ска Келер и Филип Ламбер – съпредседатели на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Неприемливо е някои страни членки на ЕС да се съпротивляват сега на споразумението, което подкрепиха през лятото и са готови да превърнат Плана за възстановяване в заложник на собствените си интереси и да продължават да подкопават върховенството на закона, смятат лидерите.

Те изтъкват, че ситуацията става все по-спешна. В целия Есворейски съюз гражданите се борят с тежките икономически предизвикателства.

„Не можем да позволим тези дискусии да бавят отпускането на фондове“, изтъкват европейските политици.

"Но в същото време не трябва да забравяме, че нашите ценности не са за продан, се казва още в призива. Важно е да се спази ангажиментът да се обвърже финансирането с върховенството на закона, а не да се огъваме пред натиска на правителствата, които се съпротивляват на това.

В някои страни атаките срещу свободата на печата и гражданското общество, както и превземането на медиите от управляващата олигархия са се превърнали в норма, подкопаващи функционирането на европейската демокрация.

Опитите на някои правителства да поставят намордник на съдиите и да създадат климат на страх и контрол на всички равнища в съдебната система подставя под въпрос целия законов режим на ЕС.

А фактът, че в някои страни шепа хора контролират публичните фондове и обществените поръчки и корупцията се превръща в нещо нормално, заплашва вътрешния пазар."

Какво трябва да бъде направено

• 1. Необходим е ясен и решителен процес за определеляне на придържането към върховенството на закона. То трябва да бъде под формата на делегирано решение на Еврокомисията, което може да бъде отменено само от квалифицирано мнозинство в Съвета;

• 2. Решението на ЕК трябва да се основава на нововъведените годишни доклади за върховенството на закона и независим екип от експерти в тази сфера. Прегледът трябва да обхваща най-малкото нарушенията на върховенството и независимостта на съдебната система;

• 3. На страните членки не трябва да бъде позволено да отложат за следваща среща на Съвета споразумението за механизма за обвързване на върховенството на закона и европейското финансиране. Това създава вратичка, което означава, че дискусиите могат да се проточат години, и служи само на тези, които не желаят да бъдат предприети никакви мерки.