Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отказът България да приеме спорните текстове по Истанбулската конвенция изведнъж пак се превърна в тема и то покрай специалната резолюция на Европейския парламент, посветена българските проблеми в областта на корупцията и върховенството на закона. След дебатите в европарламента в понеделник вечер, в четвъртък се очаква да бъдат гласувани 25-те точки на резолюцията. Проектодокументът вече бе одобрен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), но е много вероятно да претърпи промени.

Часове след края на дебатите и преди гласуването в Брюксел лидерката на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция в профила си в социалната мрежа, където заявява: 

„Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в  резолюция срещу корупцията.“ 

Пред Клуб Z евродепутатката Елена Йончева обяви, че в проекта на резолюция никъде не се призовава за приемане на текстовете на Истанбулската конвенция. Нейните текстове вече бяха определени като противоречащи на основния закон от Конституционния съд в България (след като ГЕРБ го сезира - б.р.).  

„Няма такова нещо, това е абсолютна лъжа. Прави се опит да се подмени темата“, каза Йончева.

А по-късно Йончева направи и допълнително уточнение:

"Истанбулската конвенция е затворена тема за България и това е ясно от решението на Конституционния съд. Относно предстоящото гласуване на резолюцията за върховенството на закона в България, в параграф 17 не се оспорва решението на Конституционния съд и не се призовава по никакъв начин към изменение на Конституцията.

В същата точка се призовава за ратификацията на истанбулската конвенция, но е допълнено и това е важно - само в текстовете, които не противоречат на Конституционния съд. А именно защита на жените от домашно насилие и създаването на центрове, в които може да им се окаже помощ.

Ако някой търси да подмени темата за борбата с корупцията и върховенството на закона с истанбулската конвенция, значи подкрепя съществуването на този режим в България."

В своя профил в социалната мрежа обаче Корнелия Нинова развива друга теза. Там тя пише, че основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. 

„България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре (в четвъртък - б.р.), заслужава адмирации и подкрепа.

Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира“, коментира Нинова. 

В същото време отбелязва:

„Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма -  нито директна, нито завоалирана в  резолюция срещу корупцията.“

Затова тя ще предложи на евродепутатите на БСП – „независимо, че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като  се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни.“

Елена Йончева обясни пред Клуб Z, че никъде в проекторезолюцията не се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция. 

Според нея се прави опит да се подцени темата за върховенството на закона.

„Някой се опитва да подцени цялата резолюция. Това е и теза на Ангел Джамбазки и националистите“, припомни социалистката изказванията на евродепутата от ВМРО в понеделник вечер в европарламента. 

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Нинова и тя да побърза да

Нинова и тя да побърза да докаже, че не е поумняла и се надпреварва с Караянчева по тъпота.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Превърнаха

Истамбулската Конвенция в мантра. Придадоха и митичен блясък на световна конспиративна догма. И тръбят, че видите ли, ако я приемем и всички ще станем пеерасти. А не отчитат, че още от древността процентът на хората с нетрадиционна сексуална ориентация нито пада, нито се покачва. От египетските фараонски времена, през римско-визнатийскат епоха, та до наши дни. Свети Валентин е бил исторически достоверна личност и основното му амплоа е било да извършва ритуал на свързване на двама мъже в свещен БРАЧЕН съюз в редовете на римските легиони. Днес мнозина честват Св. Валентин като ден на влюбените. Та Истамбулската Конвенция има за цел защита на неравнопоставените, тя няма за цел да увеличава процента на гейовете. Дори и да има тази цел, невъзможно е да пребори Природата и нейният Създател.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Откъде накъде тая патица

Откъде накъде тая патица нинова ще ми дефинира "какъв е националния интерес". Да си дефинира нейния личен интерес, или пък партийния им интерес, но откъде накъде ще си присвоява правото да дефинира националния интерес, който засяга и хората неуважаващи бсп, които са значително повече от техния електорат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.