Действието на мярката за запазване на заетостта в кризата, станала известна като "60/40", ще бъде удължено до края на годината. За това се споразумяха днес социалните партньори във формата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещата беше извънредно свикана от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. 

За целта ще бъде направена промяна в постановлението, което дефинира отпускането на помощта. Освен удължения срок на действие, в сила ще влязат и някои други промени. Например - от облекчените условия по мярката, от коите вече се ползват хотелиерите и ресторантьорите, от новия дизайн ще могат да се ползват и бизнесите от икономическата дейност "Транспорт". Целта е да бъде обхванат т.нар. "случаен превоз" в туризма. 

Самото финансиране ще се изчислява в размер от 60 на 100 от осигурителния доход за август на тази година. Партньорите са се съгласили и за прецизиране на начина за определяне на средствата. Това ще става на база на среднодневния осигурителен доход.

Очаквано парите за финансирането на продължението на мярката ще дойдат от Фонд "Безработица", който ще прехвърли на НОИ допълнителни 750 млн. лв. Според социалното министерство ефектът от удължаването на схемата за подпомагане би трябвало да помогна на 200 000 души да запазят работата си. До момента мярката е помогнала на 300 000 души, твърдят от МСТП. Изразходваните средства са в размер на 300 млн. лв. С новите над 700 млн. лв. ще се изпълни планът на финансовото министерство до края на годината "60/40" да струва около милиард лева. 

За да влязат в сила днешните споразумения обаче, трябва да минат първо през решение на Министерски съвет. Засега няма причина да се смята, че ще има проблем с одобрението им. Ако те бъдат приети, то постановлението ще влезе в сила със задна дата - от 1 октомври.