Кралската опера в Лондон ще предложи на търг картина на големия художник Дейвид Хокни, която се очаква да им донесе 18 млн. паунда. Средствата ще помогнат на институцията да покрие част от загубите си в бюджета, драстично засегнат от COVID-19, съобщава „Гардиън“. 

Кралската опера е изправена пред най-голямото си предизвикателство след последната война и вероятно в цялата си дългогодишна история, признава Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на институцията. Решението да се продаде картината е бецпрецедентен опит да се защити бъдещето на сградата като дом не само за Операта, но и за Кралския балет. Творбата, поръчана на Хокни за "Ковънт Гардън" през 70-те години на миналия век, ще се появи на аукцион на „Кристис“ през октомври.

„Това беше много трудно решение – коментира Алекс Биърд пред „Обзървър“. – Но трябва да застанем лице в лице със ситуацията, в която се намираме, за да разберем дали ще оцелеем и чак след това може да се върнем към наемането на нови хора.“

Дейвид Хокни, който от 2018 г. държи рекорда за най-скъпо продадено произведение на жив художник на търг, е бил известен за продажбата – но художникът обикновено не гледа с добро око на аукционите, отбелязва „Гардиън“. От „Кристис“ обаче заявяват, че към изкуството на Хокни има международен интерес. Особено се търсят картините, рисувани от натура, като портрета на Уебстър.

Картината на Хокни представлява портрет на сър Дейвид Уебстър, дългогодишен директор на оперния театър, управлявал го по време на разцвета му между 1945-а и 1970-а. Той работи в партньорство с Нинет дьо Валоа, основател на Кралския балет, за да създаде репутацията на „Ковънт Гардън“ след Втората световна война.

„Това беше периодът, в който ние станахме това, което сме днес – коментира Биърд. – Кралският балет изгражда 70 години авторитета, който имаме днес, и държим да го опазим. Ще отнеме десетилетия да постигнем същото.“

Решението за продажба на картината, която в последните години краси Кралския оперен театър, е част от плана на институцията да премине през коронакризата. Другите мерки включват съкращаване на състава и персонала, благотворително събитие и кандидатстване за финансова помощ от държавните пари, отделени за изкуство.

"Площад Славейков"