Само преди няколко дни излезе любопитен доклад. Според него всеки 100 лв., внесени през 2002 г. в частен пенсионен фонд в България, са се стопили до 84 лв. като покупателна способност в края на 2019 г. Автори на доклада са експерти от европейски институт "Бетър финанс", а данните от него излизат малко преди да дойде моментът, в който първата партида българи ще започнат да получават пенсии и от частен фонд, и от НОИ. 

Днес обаче тези сметки бяха напълно отхвърлени пред бТВ от Николай Марев - член на управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, и от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. На първо място - според Марев "Бетър финанс" не била европейска агенция, а неправителствена организация, която се финансира с европейски пари, но реално нямала общо с Европесйката комисия или с който и да било от европейските надзорни органи. 

"Изчисленията са манипулативни и неверни. Няма дори обявена методология", поясни Марев и допълни, че авторът на доклада за България - Любомир Христов, не е използвал никакви достоверни източници, а цитирал сам себе си. 

Какви тогава са реалните числа поне според частните фондове? 

Данните и на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, а и на Комисията за финансов надзор показват, че всеки 100 лв., внесени през 2002 г., норминално към 30 юни на 2020 г. са 208,50 лв.

"Виждате, че средствата се удвояват", каза Марев. 

В същото време обаче, ако от тези малко над 208 лв. извадим инфлацията, остават чисти 116,91 лв. Доста по-малка сума, но все пак отчитаща доходност, а не обратното. И двете суми са представени, след като от тях са прихванати всички такси и комисиони на самите дружества. 

"Няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности. Нито една банка, нито една инвестиционна компания няма да ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на дружеството, инвестиционната компания или банка", добави Марев. 

Още по-остър в своята оценка за изводите на "Бетър финанс" и на самият автор Любомир Христов пък беше председателят на АИКБ Васил Велев. Според него манипулацията в този доклад е огромна, в него имало много лъжи и според него тези изчисления са "вредни, опасни и дори - наказуеми". 

"Всява се паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората", допълни той. 

Като допълнително доказателство в защита на своята теза от Асоциацията на пенсионните дружества представиха и кратка извадка за доходността по партидите на три отделни групи - такива с минимален доход, такива със среден доход и такива с максимален. Така представените данни показват, че ако до момента всеки с минимален доход е инвестирал в частно дружество 3430 лв., то към 30 юни на тази година той има спестени там реални 4029 лв.

Всеки със среден доход пък е инвестирал малко над 11 300 лв., а сега имаме малко над 13 436 лв. Тези с максимални доходи пък са налели 19 229 лв. и към момента разполагат с над 22 860 лв. 

"Показали сме точно колко са вноските и колко са разполагаемите средства по партидата. Цифрите горе показват, че реалната доходност на човек, който е на минимален доход, има 4029 лева разполагаеми, като вноските му са били 3430 лева. Тоест реалната му доходност над инфлацията и таксите, които са взети, е 10% за целия период. На човек със среден осигурителен доход той има разполагаеми около 13-14 000 лева, 11 000 лева от които са вноски, а останалото е доходност. За тези, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, имат някъде около 23 000 лева. Доходността и там е положителна“, обясни Николай Марев.