Възраст, пол, тегло – това са трите фактори, които предразполагат към усложнено протичане на COVID-19 при президента Доналд Тръмп. И точно те не са налице при съпругата му, която е жена, 24 години по-млада от него, пише business-standard.com. Дори на 74 години някои пациенти имат само леки симптоми. Но:

"COVID е като игра на  руска рулетка“, казва Брайън Оливър, експерт по респираторни заболявания в Техническия университет в Сидни, "Всеки може да бъде засегнат тежко, но ние знаем, че когато хората са по-възрастни и когато имат повече съпътстващи заболявания, шансовете да имат по-тежки реакции са много по-големи.“ 

При хора на възраст между 65 и 74 години хоспитализацията е  5 пъти по-честа, а смъртността  -90 пъти по-висока в сравнение с възрастовата група 18-29 години, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. 

Проучване на Майо Клиник върху 35 000 тежко болни от COVID-19 показа, че хората с наднормено тегло имат 54,9% по-висок риск да умрат от тази болест, отколкото хора, които са слаби.

Индексът на телесна маса на Тръмп - Body Mass Index (мярка, която се изчислява според височината и теглото и се използва за измерване на телесните мазнини), също създава потенциални опасности. Данни от юни 2020 г. сочат, че президентът е висок 1,90 метра и тежи 244 паунда (111 килограма). Тоест, BMI при него  e 30,5. (индекс над 30 - затлъстели, индекс под 30 – такива с наднормено тегло).

Въпреки че експертите предупреждават, че връзката между затлъстяването и смъртността от COVID не е още ясна, един метаанализ на глобални данни, публикувани през август, предполага, че хората със затлъстяване са 48% по-склонни да умрат от COVID-19, в сравнение с хората с нормално тегло. От близо 17 000 пациенти, хоспитализирани за коронавирус в САЩ, повече от три четвърти са били със затлъстяване, според отделно проучване.

Том Ингълсби, директор на Центъра за здравна сигурност в Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс, коментира пред scientificamerican.com:

„Хората, които имат основни състояния като наднормено тегло или имат хронично артериално заболяване, трябва да бъдат внимателно наблюдавани,“  

Значи ли това, че Тръмп има и хронично артериално заболяване, например хипертония? Много е възможно, имайки предвид възрастта и затлъстяването. Според някои американски медии кръвното му налягане е 121/79, но други пишат за „повишено кръвно налягане“. Дали то е нормално, защото взема лекарство или е повишено, няма особено значение. В случая важното е, че хипертонията е следващ рисков фактор, който усложнява протичането на COVID-19. Възможно е Тръмп да страда и от други заболявания, но те да се пазят в тайна от обществото, защото американските президенти обичайно не споделят истината за своето здравословно състояние, коментира  Ал Джазира.