Британският премиер Борис Джонсън е започнал преглед, насочен към подобряване на транспортните връзки в Обединеното кралство, включително - с евентуален мост между Шотландия и Северна Ирландия, като част от план за стимулиране на засегнатата от пандемия икономика и укрепване на връзките между неговите части, предаде Ройтерс.

Прегледът обхваща въздушните връзки в страната, пътните и железопътните връзки в Шотландия, уелската железопътна мрежа, както и разходите и практичността на изграждането на „фиксирана връзка“ със Северна Ирландия, се казва в правителствено съобщение днес.

Преди Джонсън е говорил за желанието си за мост от над 20 мили (32 км) между Шотландия и Северна Ирландия.
Ограниченията заради коронавируса доведоха до 20-процентов икономически срив през второто тримесечие и страната е изправена пред нарастваща безработица.

Борис Джонсън подкарва фадрома по време на посещение на строящ се завод за рециклиране на асфалт в Хийтроу, Западен Лондон днес. Снимка АП / БТА

В същото време подкрепата за независимостта на Шотландия нарасна поради мненията, че Джонсън реагира твърде бавно на пандемията и гнева на шотландците заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Шотландските избиратели се противопоставиха на излизането от ЕС на референдума през 2016 г.

Прегледът ще бъде извършен от Питър Хенди, председател на държавната компания за жп инфраструктурата "Нетуърк рейл" (Network Rail), който ще докладва резултатите от него през лятото на 2021 г.

Джонсън се надява, че подобренията в транспорта в резултат на прегледа ще помогнат за създаването на работни места и ще сближат страните членки на Обединеното кралство.