Арменско-азербайджанският въоръжен конфликт за Нагорни Карабах навлезе днес в четвъртия си ден на ожесточени сражения, заплашвайки да излезе от границите на етническия арменски отцепнически анклав в Азербайджан и да се превърне във война между двете бивши съветски републики.

Арменският премиер Никол Пашинян каза, че засега страната му не е искала помощ от Организацията на Договора за колективна отбрана, която включва Русия и още няколко бивши съветсти републики, но не изключи тази възможност.

Пашинян разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин и след това съобщи, че не са засягали въпроса за руска военна намеса в Нагорни Карабах.

"Aрмения ще гарантира своята сигурност с участието си в Организацията на Договора за колективна отбрана или без нея", каза Пашинян, цитиран от руските информационни агенции.

На пресконференция с руски медии в Ереван Пашинян каза, че страната му възнамерява да признае независимостта на Нагорни Карабах, който де юре е част от територията на Азербайджан, и да предприеме стъпки за установяване на траен мир и стабилност там.

"Имаме за цел да установим дългосрочен мир и стабилност в региона. Не искаме например тази ситуация да се повтори след две или три години. Но Армения никога няма да действа в ущърб на техните национални интереси и интересите на Нагорни Карабах", каза той, цитиран от ТАСС.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че „войнствената“ реторика на Турция насърчава Азербайджан да завладее Нагорни Карабах и това е неприемливо, въпреки че на този етап няма доказателства за прякото участие на Турция в конфликта, предаде Ройтерс.

„Отбелязах политическите декларации на Турция (в полза на Азербайджан), които според мене са несъобразни и опасни“, каза Макрон на пресконференция в Латвия.

„Франция остава изключително загрижена от бойните послания, които Турция имаше през последните часове, които по същество премахват всякакви задръжки на Азербайджан при завладяването на Нагорни Карабах. И това ние няма да приемем“, добави Макрон.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че Азербайджан „трябва да вземе нещата в свои ръце“ и че „Турция ще продължи да бъде с... Азербайджан с всичките си ресурси и сърце“.

Запитан за твърдението на Армения, че турски изтребител е свалил арменски боен самолет, отречен от Турция, Макрон каза, че няма доказателства за участие на регионални играчи досега и предпочита да остане предпазлив, докато не бъдат установени фактите.

Той добави, че ще обсъди въпроса с руския президент Владимир Путин в сряда вечерта и с президента на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък.