Почти 500 дни след парламентарните избори в Белгия седем партии от двата лингвистични лагера се споразумяха рано тази сутрин за съставяне на ново правителство на мнозинството, което ще фокусира усилията си върху борба с пандемията и опустошителното й въздействие върху икономиката на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Финалната сесия от преговорите продължи почти 24 часа. Партиите постигнаха споразумение за бюджета и трябва сега да се разберат по въпроса кой ще бъде приемник на Софи Уилмес на премиерския пост. Седемте партии представляват либералите, социалистите и зелените, разделени в отделни формации въз основа на езиковия принцип, плюс нидерландскоезичните християндемократи.

Партиите се обединяват в така наречената "Коалиция Вивалди". Името идва от "Четирите сезона" на Вивалди, които в белгийски политически пейзаж представляват либералите, социалистите, християндемократите и зелените.

За евентуален премиер се сочат имената на Александер де Кро, който е фламандски либерал, и на валонския социалист Пол Манет. Двамата бяха назначени от белгийския крал да водят преговорите за съставяне на ново правителство.

Всичките общо седем партии в новата коалиция заедно имат 53,4 процента от гласовете, подадени на изборите преди 16 месеца.