Кампанията на кандидата за президент на американските демократи Джо Байдън събра само за един час рекордна сума, а именно 3,8 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това стана след края на първия диспут между Байдън и Доналд Тръмп, състоял се в Кливланд.

По време на дебатите двамата кандидати сблъскаха позиции по въпросите за Върховния съд и номинацията на нова консервативна съдийка в него точно преди изборите, за здравеопазването, за отговора на администрацията на коронавирусната пандемия, за расовите отношения в страната, за закона и реда и правоприлагането и за протестите в градовете, за белия супремасизъм, за климатичните промени и околната среда, за това дали предстоящите избори ще бъдат честни и за мирния преход във властта, обобщава Ройтерс.

Агенцията откроява и някои от репликите, разменени между двамата кандидати по време на дебатите.

Така например, говорейки за здравеопазването, Байдън заяви за Тръмп:

"Хора, имате ли някаква представа какви ги върши този клоун? Аз ще ви кажа какви ги върши - той не подкрепя здравеопазване за всеки, който се нуждае от това."

По въпроса за битката с коронавируса Тръмп каза на Байдън:

"Ще ти кажа, Джо, че никога нямаше да свършиш работата, която ние свършихме, защото това не ти е в кръвта."

На което Байдън отвърна:

"Тръмп се паникьоса и започна да гледа борсите. Много хора умряха и още хора ще умрат, докато той започне да действа по-умно и по-бързо."

За климатичните промени Тръмп заяви:

"Мисля, че ние трябва да направим всичко, което можем, за да имаме безупречно чист въздух, безупречно чиста вода и да направим всичко друго, което е по силите ни и което ще е добро", в отговор на което Байдън заяви: "Първото нещо, което аз бих направил, е да се присъединя към Парижкото споразумение за климата."

За изхода от изборите Байдън заяви:

"Ако аз спечеля, това ще бъде прието. Ако аз изгубя, това ще бъде прието." На което Тръмп заяви, визирайки изборите и гласуването по пощата: "Не ми говорете за свободен преход във властта. Това ще бъде такава измама, каквато никога не сте виждали. Това няма да свърши добре."

Допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите на първия кандидатпрезидентски диспут между Доналд Тръмп и Джо Байдън показа, че едва 17 процента от анкетираните смятат, че той е преминал при позитивен тон и дискусията ги е информирала по редица въпроси, предаде ДПА.

69 процента от анкетираните обаче смятат, че тонът на дебатите е бил негативен и споделят, че останали "подразнени и обезпокоени" след тях.

48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

Медийният отзвук

Обиди, подигравки, лични нападки - първите телевизионни дебати между Доналд Тръмп и Джо Байдън се превърнаха в особено хаотичен спектакъл тази нощ, отбелязва Франс прес. Това се случва едва 35 дни преди президентските избори, които се очертават да преминат при "високо напрежение".

По време на диспута Тръмп се опита да обрисува противника си като марионетка на радикалната левица, когато става дума за такива теми като здравеопазването, сигурността и климатичните промени, отбелязва агенцията. Но бившият вицепрезидент на Барак Обама не отстъпи на удара. С поглед, вперен в камерата, той периодично се обръщаше към американците и ги призоваваше да отидат да гласуват, за да "избегнат още четири години на лъжи".

Тръмп попита Байдън дали е "за закона и реда" по време на една особено напрегната размяна на реплики и обвини противника си, че е "заложник на онези, които го поддържат в радикалната левица". Байдън обаче отвърна, че е за "закон и ред, съчетани с правосъдие".

Милиардерът републиканец се опита да обвини Байдън, произлизащ от умереното крило на Демократическата партия, че иска една социалистическа здравна система - идея, бранена от радикалната левица. Байдън пък разкритикува желанието на Тръмп да наложи консервативна съдийка във Върховния съд точно преди президентските избори и разкритикува Тръмп, че иска да се отърве от закона за здравната реформа, въведен от Обама и осигуряващ достъп до здравни грижи за милиони неосигурени американци. Тръмп се защити от нападките, като каза, че републиканците са спечелили изборите преди четири години и имат правото да правят това, за което Байдън ги критикува.

Тръмп намекна, че Байдън може през дебатите да прибягва до слушалка, в която да му се казва какво да говори и как да се държи, посочва още АФП. Той поиска и тест за стимуланти за Байдън. От своя страна екипът на Байдън пък твърдеше, че президентският лагер е поискал от модератора Уолас да не споменава броя на жертвите на COVID-19. Републиканците обаче казаха, че това е лъжа.

Вестник "Ню Йорк таймс" извежда в заглавие, че с остри реплики, лъжи и подигравки Тръмп е прегазил благоприличието в дебатите с Джо Байдън. Изданието отбелязва, че първия диспут между Тръмп и Байдън се е превърнал в словесен хаос, в който Тръмп се е заяждал и е прекъсвал Байдън почти всеки път когато е вземал думата, а бившият вицепрезидент го е нарекъл "клоун" и му е казал "да си затваря устата".

В хаотични 90-минутни движения напред-назад двамата основни претенденти показаха колко е голямо жлъчното им презрение един към друг, нещо нечувано досега в съвременната американска политика, коментира "Ню Йорк таймс".

Вестникът посочва, че Тръмп, който изостава в допитванията и се надява спешно да съживи кампанията си, очевидно се опитваше да бъде нападателят. Но се нахвърляше толкова настоятелно, че Байдън почти не можеше да отговори на зададените му въпроси и това накара водещия журналист Крис Уолас от "Фокс нюз" многократно да настоява президентът да остави опонента си да говори.

Водещият Крис Уолас. Снимка АП/БТА

"Ще млъкнеш ли, човече?", попита Байдън в момент на очевидно раздразнение. "Това е толкова непрезидентско", отсече претендентът.

Байдън обаче също изстреля поредица от хапливи лични атаки, отчита "Ню Йорк таймс". Той каза на Тръмп, че е най-лошият президент, който Америка е имала, а Тръмп отговори, че за 47 месеца е направил повече, отколкото Байдън за 47 години.

"Ню Йорк таймс" анализира, че грубиянската тактика на Тръмп представлява очевиден риск за настоящия държавен глава, който изостава в проучванията, тъй като може да отблъсне някои гласоподаватели, които преди са го подкрепили, но сега са отегчени от почти всекидневните му атаки и избухвания. Байдън маневрираше между това да говори с прикован поглед в камерата и да се поддаде на изкушението да засипва президента с обиди.

Байдън нарече Тръмп лъжец и расист, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Вулканичното" представяне на Тръмп изглежда беше похват на президента да опетни опонента си с всички средства, без да се ограничава от норми, прецизност или приличие и без да се води от здравия разум как да привлече електората или да намали възраженията по отношение на управлението му.

В предизборна кампания, белязана от отчетливо очертани и твърде устойчиви мнения за двамата кандидати, поведението на президента беше като да дръпнеш халката на ръчна граната и да се надяваш, че при експлозията опонентът ти ще пострада повече.

Изданието смята, че единствено по темата за коронавируса е имало донякъде разговор по същество, но като цяло са изпъкнали ярките различия по расовия въпрос, здравеопазването и назначаването на съдия във Върховния съд.

"Ню Йорк таймс" подчертава, че 72-годишният модератор Крис Уолъс е бил най-младият на сцената. Преди дебатите Уолас каза, че желанието му е да е възможно най-невидим. Журналистът обаче почти не успяваше да удържа Тръмп, като в началото дори му напомни като на ученик, че той е водещият и първо трябва да зададе въпроса си, за да може Тръмп да започне да говори. Водещият използва целия си репертоар от похвати, за да канализира дебатите, но нищо не отклони Тръмп от решимостта му да доминира по време на проявата, заключава вестникът. 

Вестник "Вашингтон пост" обобщава дебатите като съвкупност от прекъсвания, обвинения и хаос. Изданието пише, че Тръмп е участвал с единствената цел да задава неудобни въпроси и да отклонява с хаотична ярост неудобните за него въпроси и факти. Вестникът коментира, че Тръмп се е представил като грубиян и се е стигнало до изтощителна бъркотия, разпростряла се извън контрола на водещия и извън границите на всичко, което би могло да бъде наречено диспут. Това беше 90-минутна проява на подхранваните с тестостерон неуправляема ярост и несигурност на президента, заключава "Вашингтон пост".

Вестникът изтъква, че Тръмп не е говорил по същество, но е говорил едновременно с Байдън и с водещия Уолас. Той изговори толкова много, че стана невъзможно дори да се разбере за какво говори, смята вестникът. Той говореше безспир, но каза твърде малко, обобщава изданието.

Според "Вашингтон пост" видяното по време на дебатите е била ужасно и жалко. На зрителя отчаяно му се искаше по време на гротескния спектакъл да пуснат реклами, за да има време някой да полее президента със студена вода, посочва "Вашингтон пост". Но нямаше спиране. Беше безкрайно излагане и беше разочароващо водещият да нарича Тръмп "сър", смята изданието.

Тръмп не го заслужаваше, защото той не дойде на дебатите, обгърнат с мантията на президентската институция. Той дойде с поведението на бандит, коментира вестникът.

Тръмп се подхилваше, въртеше очи и правеше какво ли не и единственото, до което не стигна, беше да пръхти и да се изплюе, смята изданието. То припомня, че когато водещият с обекчение обяви, че диспутът е приключил, Байдън също е изглеждал облекчен, а Тръмп е продължавал да говори.

Според в. "Бостън глоуб" по време на дебатите са се откроили две неща: бившият вицепрезидент Джо Байдън всъщност е твърде стар, а президентът Доналд Тръмп не се държи по президентски. Никой от двамата не спечели дебатите, смята "Бостън глоуб", а губещият очевидно бяха Съединените американски щати, заключава изданието.