За първи път в 52-годишната си история КК „Албена“ приключва сезона си на загуба. Реализираните нощувки в комплекса са 365 000, като за миналата година те са били 1 милион и 500 000 хиляди. Такива данни изнесе днес Радио "Варна", базирайки се на статистиката на курорта. 

Оказва се, че истински сезон  през това лято е имало само през месец август, като дори тогава максимумът, който е бил достигнат, е бил от 7 000 туристи, при двойно по-голям капацитет на легловата база. Удар върху комплекса е бил и отливът на германските туристи, след като област Добрич беше обявена за рискова зона заради ръст на заболелите с Ковид-19.

Най-тежко за курорта е подействало изтеглянето на немските туристи, от които "Албена" е загубила около 6 милиона лева очаквани приходи.

"Държавата би трябвало да фокусира вниманието си върху област Добрич, в чиято територия е над една трета от Черноморското крайбрежие и да поправи грешките, които доведоха до обявяването й като опасна зона", сподели изпълнителният директор на курорта Красимир Станев.

Той определи мярката за подпомагане на заетостта, станала известна като 60/40, като "изключително полезна", благодарение на която до края на годината курортът ще получи подпомагане от около 4 милиона лева. Според него обслужващият персонал в курортните комплекси трябва също да бъде включен в рисковите професии от първа линия.

НСИ: Спад на посещенията на чужденци в България с над 67%

Междувременно днес Националния статистически институт публикува данните си за посещенията на чужденци в България за месец август или в пика на летния сезон. Очаквано - данните са катастрофални. Резултатът показва 67,9% по-малко чужденци, дошли за почивка в България. Общо посещенията са били малко над 747 хиляди. 

По-дълбоката разбивка показва, че цели 50% от тези посещения пък са били транзитни преминавания през територията ни. С 80% надолу са хората дошли на почивка или екскурзия, с 2/3 намаляват пътуванията по служебни цели. 

Логично - най-много чужденци в България са тези от страни от Европейския съюз. 

Що се отнася до българите, които са пътували в чужбина - по това перо отново има регрес, но той е чувствително по-малък. През август на тази година 470 хил. наши сънародници са излизали извън страната, което е спад с почти 40% сравнение с регистрираните пътувания по същото време на миналата година.