Нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах. Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. Обявиха и военно положение.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах обявиха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на нейната армия. Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени азербайджански два хеликоптера и три дрона.

Азербайджан от своя страна каза, че е предприел контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубил един вертолет, чийто екипаж е невредим. Страната съобщи, че е унищожила 12 противовъздушни батареи на противника.

Сраженията продължават, казаха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес. 

Неизвестен брой жертви

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения.

"Армията на Азербайджан се сражава днес на негова територия, защитава териториалната му цялост, нанася унищожителни удари на врага. Нашата кауза е справедлива и ние ще победим", каза азербайджанският президент в реч по телевизията.

Алиев обвини Армения, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански населени пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви. Има съобщения за обстрел на селища от двете страни на границата и за неуточнен брой военни и цивилни жертви. 

Първоначално азербайджанската армия заяви, че не вижда необходимост от всеобща мобилизация на населението. По-късно обаче бе обявено, че властите въвеждат от утре в цялата страна военно положение, предаде ТАСС, позовавайки се на Хикмет Хаджиев, помощник на президента Илхам Алиев.

В указа на президента, който Хаджиев прочете пред журналисти, се казва, че то влиза в сила от 00,00 часа на 28 септември. Едновременно с това в някои градове и райони, включително в столицата Баку, се въвежда полицейски час от 21 ч. до 6 ч. По-рано за въвеждане на военно положение гласува парламентът на Азербайджан.

Премиерът на Армения Никол Пашинян също призова населението на страната да "бъде готово да защитава свещеното отечество".

"Да подкрепим здраво нашата държава, нашата армия. . . и ние ще победим. Да живее славната арменска армия!", написа Пашинян във Фейсбук.

Арменският премиер обяви военно положение и всеобща мобилизация на резервистите.

Малко по-рано сепаратистките власти в отцепилата се от Азербайджан, населена преобладаващо с арменци област Нагорни Карабах въведоха военно положение и обявиха всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

Турция и Русия осъдили "агресията" на Армения?

Турция осъди решително "нападението на Армения срещу Азербайджан" и изрази подкрепата си за Баку в конфликта му с Ереван, предаде ТАСС, като се позова на Ибрахим Калън, говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган. По-късно стана явно, че външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров са обсъдили по телефона днес напрежението.

"Нашият министър (на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу) проведе разговор с ръководителя на външното министерство на Руската федерация Сергей Лавров. Те обсъдиха агресията на Армения", съобщава източникът от турското МВнР.

Русия е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, съобщава обаче ТАСС.

"Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се подготвя телефонен разговор между руския външен министър и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

И Иран призовава за незабавно прекратяване на конфликта, съобщи говорител на иранското външно министерство, цитиран от държавната телевизия. Той изрази готовността на Техеран да помогне за постигането на примирие, предаде Ройтерс.

"Иран внимателно и с безпокойство следи конфликта и призовава за незабавното му прекратяване, както и за начало на преговори между двете страни", каза говорителят. "Техеран е готов да използва всички възможности, за да съдейства за старт на преговори между двете страни".

Франция призова за трайно уреждане на конфликта

Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес. "Франция е изключително обезпокоена от конфронтацията", пише в комюникето. В текста се отбелязва, че "със своите руски и американски партньори, (Франция) потвърждава ангажимента си за трайно уреждане на конфликта" за Нагорни Карабах "при спазване на международното право".

Заедно с Русия и Съединените щати Франция е съпредседател на Минската група, която посредничи между Армения и Азербайджан, припомня Ройтерс.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес. "Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път", подчерта той в Туитър

Нагорни Карабах, азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, редовно става арена на изблици на насилие. Конфликтът между Баку и Ереван започна през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република, припомня ТАСС.

В началото на 90-те години на миналия век избухна война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хиляди души. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто загуби контрол над сепаратистката област и прилежащи райони.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата.

За последно двете страни пак водеха сражения този юли.