Сирийският външен министър Уалид ал Муалем обвини Турция, че е един от главните спонсори на тероризма в неговата страна и в региона и я обвини в престъпления срещу човечеството заради прекъсването на водата на над десет градове, които се съпротивлявали на турската окупация, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

В предварително записано изявление пред провеждащото се онлайн Общо събрание на ООН Ал Муалем заяви, че прекъсването на водата е застрашило живота на мирни граждани, особено предвид коронавирусната криза.

Сирийският първи дипломат обвини Турция и в оказване на всякаква подкрепа "на Джебхат ан Нусра и свързани с нея терористични групи, които убиват хладнокръвно сирийци".

"Провежда се работа по "турцизиране на нашите територии, налага се колективно наказание на милиони цивилни, на които не се позволява да живеят в турската окупация в Хасака и в десетки градове на турската граница", заяви още Ал Муалем.

Според него Анкара транспортира "терористи и наемници, които някои наричат "умерена опозиция", от Сирия в Либия". Освен това турските власти "нарушават суверенитета на Ирак", използват бежанците "като разменна монета с Европа" и предявяват "със сила претенции към енергийни ресурси в Средиземноморието", подчерта сирийският първи дипломат.

"Сегашният турски режим е станал незаконен според международното право", заяви министър Ал Муалем. "Неговите политики и действия, които заплашват сигурността и стабилността на целия регион, трябва да бъдат спрени".

Представителството на Турция в ООН заяви, че "отхвърля изцяло побърканите изявления на сирийския режим, пълни с нелепи обвинения" и обвини правителството на Башар Асад, че "отдавна е загубило легитимността си" и е извършил престъпления срещу човечеството.

Ал Муалем заяви също, че сирийското правителство "няма да пожали усилия, за да прекрати с всички възможни средства, достъпни съгласно международния закон, окупацията" на сирийска територия от американски и турски сили.