Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изпълнителната директорка на Международни валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова днес българското правителство да продължи мерките в подкрепа на икономиката и на населението в условията на коронакризата дотогава, докогато е необходимо.

В същото време Георгиева подчерта, че от използването на публичния ресурс ще зависи в каква форма страната ще излезе от кризата.

"Мерките за подкрепа на икономиката и подкрепа на хората трябва да продължат", каза Георгиева в интервю за БНТ тази вечер. "Нашият призив е продължете тези мерки ...защото иначе рискуваме масови фалити и масова безработица".

Георгиева каза, че общо публичната подкрепа на икономиките и населението в света в момента възлиза на 11 трилиона долара фискални мерки най-малко 6 трилиона долара средства от централни банки, голяма част от която е координирана от МВФ.

България не е в числото на страните във финансов риск, каза Георгиева.

"Оценката на МВФ заа България е възможно най-добрата. България вече няма нужда от нашата финансова подкрепа, тя е стабилна", заяви тя позовавайки се на стабилните макроикономически показатели на страната и на публичните и финанси, с които влезе в кризата.

Георгиева посочи, че последните данни за финансово-икономическите последствия на коронакризата са "по-малко лоши от тези отпреди 3 месеца". По думите ѝ обаче остава предизвикателството световната икономика да се възстанови до предкризисните нива.

"Това едва ли ще стане през 2020 г.", прогнозира тя.

Георгиева призна, че пандемията задълбочава икономическите неравенства и че ако няма защита от тях те ще навредят не само на населението на и но икономиките, "защото (неравенствата) не позволяват на хората да достигнат пълния си капацитет".

"Всяка една криза е възможност да решаваме натрупаните проблеми", каза Георгиева. "Как използваме този ресурс ще определи дали излизаме от другата страна на тази криза по-силни или по-слаби", добави тя, посочвайки, че МВФ "много силно подкрепя" европейската система за зелен растеж и дигитализацията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.