Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мениджърите на общински болници да нямат право на друг трудов договор, освен ако не са преподаватели. Това на практика значи, че лекарите на пост в ръководствата на лечебните заведения няма да могат да работят по договор като лекари в същите лечебни заведения. Такива промени в закона прие Народното събрание на второ четене - по предложение на ГЕРБ, начело с Даниела Дариткова, и с гласовете на управляващото мнозинство. Мотивът на Дариткова е, че се синхронизира Законът за лечебните заведения с този за управление на публичните предприятия (каквито по дефиниция са и общинските болници - б.р.) Ръководителите ще се избират с конкурс от агенцията за публичните предприятия, твърди тя. 

На измененията в закона се противопоставиха и днес депутатите на БСП. Според тях първо така се ограничава възможността на лекарите, начело на болници, да лекуват пациенти, въпреки че са специалисти. 

"Сега ние им възлагаме те да бъдат само управители, тоест те няма да могат да практикуват медицинската професия. Аз не мисля, че в България има лекар, който ще се лиши от това да бъде лекар, за да бъде мениджър", заяви Георги Йорданов (БСП), цитирайки сдружението на общинските болници.

Дариткова (ГЕРБ) обяви на свой ред, че управляващите нямат намерение да забраняват на управителите на общински лечебни заведения да упражняват медицинска дейност. Режимът бил такъв и за управителите на държавни болници, но в договорите им пише, по думите й, че те могат да упражняват лечебна дейност. Щяло да се намери механизъм и сега. 

Новите текстове от закона предвиждат, че в управителните съвети на държавните и общинските болници ще има по трима човека, които ще се избират от Държавната агенция за публични предприятия и контрол (това е модифицираната бивша агенция за приватизация и следприватизационен контрол след приемането на Закона за публичните предприятия - б.р.).

Според социалиста Георги Михайлов обаче вече мениджъри на болници ще се избират от орган, който няма нищо общо със здравеопазването. Другият аргумент "против" промените, споделен от представителите на БСП, бе, че целта на ГЕРБ е да се подменят ръководства на болници, за да "се нагласят ваши хора".

Отговорът на ГЕРБ - социалистите политизирали всяка тема. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.