Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокорейски служител край спорната морска граница между двете Кореи. Ким каза, че "съжалява много" за "неочаквания" и "злощастен" инцидент, съобщиха южнокорейски представители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Председателят на Държавния съвет, другарят Ким Чен Ун, съжалява много за това, че е предизвикал голямо разочарование у президента Му Дже Ин и южнокорейските граждани заради един неочакван и злощастен инцидент във време, когато Южна Корея се мъчи да се справи с коронавирусната пандемия", се казва в севернокорейското послание, цитирано от съветника на президента Мун, Со Хун.

Вчера Южна Корея обвини Северна Корея, че преди няколко дни е застреляла южнокорейски държавен служител, който вероятно се е опитвал да избяга от родината си, и е изгорила тялото му, след като го е открила върху плаващ предмет в севернокорейски води. Южнокорейските власти нарекоха това "зверско деяние" и поискаха от КНДР да накаже виновните.

Според севернокорейското послание войниците на КНДР първо стреляли с халосни патрони, след като мъжът не можал да обясни напълно какво прави там, а само казал, че е от Южна Корея. После показал признаци, че се опитва да бяга, което накарало севернокорейските войници да открият огън и те произвели десет изстрела.

Когато войниците се приближили до плаващия предмет, върху който бил човекът, те открили там само много кръв, а мъжът не се виждал никъде. Войниците заключили, че той е мъртъв, и изгорили плаващия предмет съгласно правилата за борба с коронавируса, казва Пхенян.

В сряда Ан Йон Хо, високопоставен офицер от южнокорейската армия, заяви пред южнокорейските депутати, че Северна Корея вероятно е застреляла служителя в изпълнение на затегнати правила за борба с коронавируса, които включвали "безразборна стрелба" по всеки, който незаконно се приближи до границите й.

Южнокорейският министър на отбраната Со Ук заяви, че се предполага, че служителят се е опитвал да избяга, защото си е оставил обувките на кораба, с който първоначално плавал, сложил си е спасителна жилетка и се качил на плаващия предмет, на който е бил открит в севернокорейски води.

Со допълни, че има и косвени улики, че служителят е имал намерение да избяга. Според някои експерти обаче всичко това не е достатъчно, за да се заключи, че мъжът е бил беглец.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.