Германският автомобилен концерн Бе Ем Ве (BMW) прие да плати глоба от 18 милиона долара по жалби за подвеждаща информация за продажбите му на дребно в САЩ, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Бе Ем Ве и два от филиалите му в САЩ са приели санкцията, без да признават или отричат констатациите, посочва в изявление Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси.

Комисията твърди, че от 2015 до 2019 година германският автомобилостроител е завишавал отчитаните си продажби на дребно на американския пазар, използвайки различни съмнителни методи, които са помогнали на компанията да изпълни вътрешните си цели.

Това е позволило на Бе Ем Ве да запази водеща позиция в продажбите на дребно в сравнение с други производители на автомобили от висок клас, допълва борсовата комисия.

Концернът потвърди, че е приел финансовата санкция. Компанията е доволна, че е изяснила въпроса, се отбелязва изявление.

Американски говорител на Бе Ем Ве, цитиран от ДПА, уточни, че компанията не е обвинена в умишлено неправомерно поведение от регулатора и че повечето от споменатите нарушения са от преди повече от три години.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси обясни, че "Бе Ем Ве кепитъл" (BMW Capital), едно от дъщерните дружества в САЩ, е предоставило на рейтинговите агенции и инвеститорите съмнителна информация за продажбите. 

Това означава, че е разкрита заблуждаваща информация в момент, когато фирмата набира около 18 милиарда долара от инвеститори в корпоративни облигации.

Комисията изтъква високото ниво на сътрудничество от Бе Ем Ве въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от коронавируса.

През миналата година същият регулатор наложи глоба от 40 милиона долара на италианско-американския автомобилопроизводител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) заради предполагаеми измамни данни за продажбите, припомня ДПА.